АТОвець з протезом з Рівненщини підкорив найвищу вершину України (ФОТО+ВІДЕО)

Андрій Усач родом з Березнівщини втратив ногу під час війни на Сході. Та це не завадило йому здійснити давнє бажання - піднятися на найвищу гору України. Про це повідомляє телеканал Рівне1. 

Андрій Усач народився на Березнівщині.

В березні 2014 року Андрій пішов добровольцем до армії, згодом підписав контракт, десантник 80-ї Львівської бригади, водій. 17 липня в Луганському аеропорту терористи обстріляли його підрозділ з «Градів», через це ще 4 доби не було змоги евакуювати поранених.

У фронтових умовах хірург змушено ампутував бійцю ліву ногу, лікував роздроблену ліву руку та осколкові поранення обличчя. Згодом було проведено пластичні операції, протез виготовлено на Львівському протезному заводі.

Саме з протезом Андрія пов'язана гучна історія, судові справи по якій тривають досі.

Травми не змусили Андрія Усача опустити руки. Зокрема, у травні цього року він боровся за право представляти Україну на "Іграх Нескорених".

А тепер продемонстрував іще раз усій країні - неможливого не існує. Адже попри протез піднявся на Говерлу!

- Мрія така була. Хотів це не лише для себе, а для тих людей, які перед тим, як щось зробити, створюють проблеми, знаходять якісь відштовхування, ніби це неможливо. Тобто хотів показати людям, що немає нічого неможливого, головне не треба себе жаліти і дуже чогось прагнути, - каже Андрій. - Дуже вдячний тим хлопцям, які допомагали мені підійматися і фізично і морально. Мені навіть перед ними було соромно сказати: "Ні, стоп! Я далі не піду" Хоча насправді такі думки приходили, бо фізично було дуже важко. Але дивився наверх, дивився вниз, що вони позаду, то це лише стимулювало йти тільки вперед.

На вершині його зустріли оплесками.

- Це були такі емоції, яких не відчував давно. І плакати хотілося від радості і відчуття нової сили появилося. Бо ж хотілося іще раз перевірити себе і психологічно, і фізично. Бо фізична втома ніщо в порівнянні з тим, що людина насправді хоче. Мені хотілося піднятися. І не зважаючи на фізичну втому і біль, все-таки осягнув вершини. Тож, думаю, що наступна ціль має бути ще вищою, не в плані висоти, а тому сенсі, що спробувати таке, чого раніше не робив.

Разом із Андрієм підкорювали Говерлу й інші ветерани АТО, адже поїздка була організована управлінням соцзахисту Пустомитівського району.

- Серед інших ветеранів був Остап, з яким ми разом служили в Луганському аеропорту. Щодо решти хлопців... Коли перебували там (на Сході - авт.) - бородаті, мохнаті, небриті, немиті - зовсім інший образ мали, а під час спілкування з'ясувалося, що всі були поряд...

- Цей рік взагалі для мене надзвичайно вдалий, - ділиться Андрій. - Адже зробили нарешті операцію, на яку я довго чекав. По-друге, я потрапив у Національну збірну України, з якою вже в жовтні вирушимо в Австралію на "Ігри нескорених". По-третє, піднявся на Говерлу. Тобто виконав, що планував. Лишилося реалізувати четвертий задум - перемогти в Австралії.

Нагадамо, у 2018 році Ігри Нескорених будуть проведені 20-27 жовтня у Сіднеї, Австралія. Події цьогорічних Ігор Нескорених охоплять весь Сідней — від Олімпійського парку до порту Сідней-Харбор. Олімпійський парк, який був повністю оновлений до Олімпіади 2000 року, об’єднує одразу декілька майданчиків та стане центральним місцем проведення Ігор Нескорених 2018 року. Живописний сіднейський порт Сідней- Харбор стане відправною точкою регати, а також прийматиме учасників велосипедних перегонів. 

Цього року у Іграх Нескорених приймає участь 18 націй — до країн учасниць Ігор Нескорених доєдналась Польща. Таким чином, у Іграх беруть участь: Афганістан, Австралія, Канада, Данія, Естонія, Франція, Грузія, Німеччина, Ірак, Італія, Йорданія, Нідерланди, Нова Зеландія, Польща, Румунія, Україна, Великобританія, США.

Країни-учасниці Ігор Нескорених 2018 року прийматимуть участь у таких дисциплінах: стрільба з луку, атлетика, веслування на тренажерах, екстремальне керування від Jaguar Land Rover, пауерліфтинг, велоспорт на шосе, регата, вітрильний спорт, волейбол сидячи, плавання, баскетбол у візках, регбі у візках. 

Фото та відео зі сторінки Андрія Усач у Facebook

Читайте також