Аварія ЧАЕС таки дає про себе знати: які продукти Рівненщини найбільш радіаційні

Фото - відкриті джерела

Радіологічна лабораторія ДУ «Рівненський обласний лабораторний центр МОЗ України» здійснює постійний комплексний радіаційно-гігієнічний моніторинг стану довкілля. Щорічно проводяться біля тисячі гамма- та бета-спектрометричних досліджень харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію-137 та стронцію-90.

Аналіз отриманих результатів свідчить, що радіаційна ситуація в області залишається стабільною, проте продовжують фіксуватись перевищення допустимих рівнів вмісту радіонуклідів у молоці, дикорослих грибах, іноді в м`ясі диких тварин, рибі та лікарських рослинах. Перевищення діючих нормативів реєструються виключно в північних районах області, що найбільш постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС.

Радіологічною лабораторією у 2017 році досліджено 847 проб харчових продуктів на вміст радіонуклідів цезію -137 та стронцію-90. Перевищення вмісту цезію-137 виявлено в 60 пробах (молоко приватного сектору — 39 проб, грибів дикорослих 21 проба). Перевищення діючих нормативів в молоці приватного сектору мало місце у Зарічненському (33,3%), Дубровицькому (23,25%), Володимирецькому (5,5%), Рокитнівському (26%), в грибах – у Дубровицькому, Сарненському, Рокитнівському районах.

За рік було проведено 1210 досліджень будівельних матеріалів та 85 проб грунтів на наявнiсть природних радiонуклiдiв (калій,радій,торій). Перевищень не виявлено.

Проведено 79 досліджень сумарної альфа-активності та бета-активності води джерел питного водопостачання (водопроводи, шахтнi колодязi, артсвердловини тощо), та 56 досліджень води відкритих водоймищ. Результати характерні для природного фону Рівненської області.

Здійснювався моніторинг вмісту середньорічної еквівалентної рівноважної об`ємної активності радону (ЕРОА), який проводився в приміщеннях шкіл та дошкільних закладів Костопільського району та м.Рівне. За відповідний період обстежено 58 закладів освіти, проведено 387 вимірювань ЕРОА радону-222 в приміщеннях. Перевищення вмісту радону-222 зафіксовано у 3 навчальних закладах. За результатами вимірювань давались рекомендації щодо проведення протирадонових заходів.

Постійно проводиться оцінка радіаційного стану з проведенням дозиметричного контролю рівнів гамма-фону в пунктах постійного нагляду. У 2017 році проведено 20795 вимірювань. Перевищень не виявлено.

Постійний радіаційний моніторинг дозволяє виявити шляхи забруднення радіонуклідами харчових продуктів і води питної, що дає можливість убезпечити населення області від додаткового опромінення та не допустити попадання забруднених продуктів у торговельну мережу.

Читайте також