Біля Рівного хочуть створити ОТГ

Депутати Городищенської сільської ради вдруге дали згоду на добровільне об’єднання із Білою Криницею. Вчора на засіданні сесії сільради таке рішення підтримали 11 із 12 присутніх під час голосування місцевих обранців. Ще 1 депутат – утримався. Проти такого рішення на вчорашньому засіданні сесії виступили представники ініціативної групи, які підтримують ідею об’єднання Городища та Рівного, повідомляє "Суспільне". Минулого тижня вони подали до сільської ради ініціативу-пропозицію про об’єднання територіальних громад від Рівненської міської ради. Питання про розгляд цієї ініціативи до порядку денного вчорашньої сесії Городищенської сільської ради включене не було. 

Городищенський сільський голова Петро Павлюк перераховує присутніх депутатів, аби переконатися у наявності кворуму. З майже 45-хвилинним запізненням, але розпочинається сесія Городищенської сільської ради. Одне з питань порядку денного – "Про надання згоди на добровільне об’єднання територіальних громад" – із Білою Криницею. Відповідну пропозицію від сусідньої сільради тут отримали місяць тому.

– Було розпорядження сільського голови, де були вказані строки та форма громадського обговорення. Ви всі ходили – опитували. 30 днів минуло. Був проведений підрахунок. Цифри нагадую. Опитано 1599 осіб з 1800 з правом голосу. За Білу Криницю – 1054, проти – 512, утрималися – 33, – розповідає фахівчиня з діловодства Городищенської сільської ради Інна Кордоба.

– Було так, що навіть в телефонному режимі ми спілкувалися з громадою. Хто "за", хто – "проти". Із 103 чоловік – 91 "за" Білу Криницю. "Проти" – 8, "утрималися" – 4. Я за свій округ кажу: ніхто нікого не агітував, – каже депутат Городищенської сільської ради Віктор Степанюк.

– Люди просять: коли вже ви об’єднаєтесь? Скільки ви будете ходити і питати? В мене та сама картина. 90% опитаних – за Білу Криницю, – сказав депутат Городищенської сільської ради Олександр Кравець.

Прийшли на сесію і противники об’єднання Городища з Білою Криницею. Роман Черняк демонструє присутнім ініціативу, яку минулого тижня на своїй сесії погодили депутати Рівненської міської ради.

– 12 числа. До сесії нашої була сесія РМР. Є звернення, згідно з Законом. До Городища про об’єднання. Не приєднання, а об’єднання. Сьогодні питання не стоїть про розгляд навіть. Навіть не внесли. Хоча воно зареєстроване. Про об’єднання маленького Городища і бюджетоспроможного Рівного, – говорить представник ініціативної групи за об’єднання з Рівним Роман Черняк.

– Ініціатива, яка надійшла 13-го числа, не відповідає Закону взагалі. Якщо міська рада пропонує об’єднання – я хочу бачити її обговорення. Бо рада, яка пропонує ініціативу про об’єднання – має провести обговорення в себе, – додає фахівчиня з діловодства Городищенської сільської ради Інна Кордоба.

Ініціативу про об’єднання із Рівним депутати Городищенської сільської ради до уваги не беруть. І голосують з приводу об’єднання з Білою Криницею.

Після завершення сесії прихильники об’єднання Городища із Рівним обіцяють оскаржити це рішення у суді.

– Я виступаю від імені 1162 людей, опитаних нами, які висловилися за Рівне. Ми опитали 2 тисячі людей. 800 – за Білу Криницю. Сьогодні там озвучили інші цифри. Все – однобоко. Це тому, що особисті інтереси перемагають волю людей. Більшість – за Рівне, –говорить представник ініціативної групи за об’єднання з Рівним Роман Черняк.

Із запитанням, чи мали право депутати Городищенської сільської ради не розглядати на вчорашньому засідання сесії ініціативу про добровільне об’єднання, яка минулого тижня надійшла від депутатів Рівненської міської ради, ми звернулися до консультанта Офісу реформ Асоціації міст України Василя Куриласа.

– Звернення мало носити трохи інший характер. Ми мали по місту Рівному розглянути цю ініціативу, її обговорити в межах міста Рівного, прийняти рішення про її схвалення і тоді вже направляти це звернення, що є така ініціатива. Сьогодні ж це носить характер просто звернення і має на меті пошук однодумців, – каже консультант Офісу реформ Асоціації міст України Василь Курилас.

Нагадаємо, 12-го лютого цього року депутати Городищенської сільради вже приймали рішення про добровільне об’єднання з Білою Криницею. Тоді сільський голова Петро Павлюк повідомив Суспільному, що Білу Криницю обрали через те, що під час подворового опитування більшість односельців висловились за цей варіант. Житель Городища Юрій Мартинюк подав до Рівненського окружного адміністративного суду позов про скасування рішення. Наразі розгляд цієї справи триває в апеляційному суді.

Читайте також