Боржники Рівненщини сплатили майже 70 млн грн аліментів

фото - Фейсбук

На Рівненщині державні виконавці стягнули 69,2 млн грн аліментів, пише Головне територіальне управління юстиції у Рівненській області.

Стягнення на користь дітей, які живуть в неповних сім’ях, заборгованості зі сплати аліментів – один з ключових і пріоритетних напрямків роботи Рівненської юстиції. Закон Чужих Дітей Не Буває 2, який вступив в силу 28 серпня цього року, разом із новаціями попереднього закону від 6 лютого, надав виконавцям багато ефективних інструментів впливу на неплатників аліментів. Завдяки цьому за 10 місяців цього року державні виконавці Рівненської юстиції стягнули 69,2 млн грн аліментів на користь 17 тисяч дітей. З них, у зв’язку із застосуванням до боржників новацій Законів Чужих Дітей Не Буває – 31,7 млн грн. Наразі в органах ДВС Рівненської області перебуває 14 879 виконавчих документів про стягнення аліментів. Про це повідомила начальник Головного територіального управління юстиції у Рівненській області Оксана Сальчук під час прес-конференції 9 листопада.

– Ми маємо реальні результати від запроваджених дієвих заходів впливу. Діти змогли отримати допомогу, яку не бачили роками, – зазначила Оксана Сальчук.

За її словами, державні виконавці винесли 5356 постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України; про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві керувати транспортними засобами, у праві користування зброєю та у праві полювання. Також видано 99 довідок про наявність заборгованості з виплати аліментів для виїзду за межі України.

Ще більше інструментів для впливу на недобросовісних батьків дав другий пакет законів #ЧужихДітейНеБуває (вступив в силу з 29 серпня 2018 року). Зокрема, це накладення штрафів на суму боргу по аліментах. Так, станом на 9 листопада на Рівненщині винесено 592 постанови про накладення на боржника штрафу у розмірі 20% на заборгованість по аліментах від 1 до 2 років, 337 постанов про накладення штрафу у розмірі 30% по тих провадженнях, де заборгованість складає від 2 до 3 років, та 738 постанов про накладення штрафу у розмірі 50% за заборгованість понад 3 роки. 24 боржники вже сплатили штрафи за борги з аліментів на суму 187 166 гривень.

Складено 582 протоколи про вчинення боржником адміністративного правопорушення, передбаченого частинами 1, 2 статті 183-1 КУпАП, з яких направлено до суду 522. Суди винесли 98 постанов про накладення на боржника стягнення у вигляді суспільно корисних робіт. На даний час боржники відбули суспільно-корисні роботи по 18 протоколах. Ще 10 неплатників аліментів продовжують працювати на суспільно-корисних роботах. Більше 34 тисяч гривень аліментів вдалося стягнути на користь дітей завдяки відпрацьованим «горе-батьками» годинам.

– У тому випадку, якщо боржник ухилятиметься від суспільно корисних робіт, до нього застосовуватиметься адміністративний арешт. А у випадку злісного ухилення від виконання суспільно корисних робіт – кримінальна відповідальність у виді позбавлення волі на строк до 2 років, – нагадує Оксана Сальчук.

Всі ці заходи впливу стимулюють боржників ліквідовувати заборгованість. Для прикладу, більш як сто тисяч гривень боргів з виплати аліментів сплатили одноразово мешканці Рівного після набрання чинності законів #ЧужихДітейНеБуває.

– 108 тисяч гривень боргу з аліментів сплатив рівнянин на утримання двох своїх малолітніх синів. Чоловік не платив аліменти з 2005 року, – розповідає начальниця управління юстиції. – Інший рівнянин сплатив 120 тисяч гривень боргу з аліментів на утримання власної дитини. Щодо боржників були винесені постанови про встановлення тимчасового обмеження у праві виїзду за межі України, у праві керування транспортними засобами, у праві полювання та користування зброєю, а також накладені арешти на все майно. Таких прикладів достатньо у кожному районі. Скажімо, в результаті вчинених державним виконавцем Сарненського районного відділу ДВС виконавчих дій боржник також погасив заборгованість зі сплати аліментів на суму 63 тисячі гривень. Тож закони діють і дають гарні результати. Адже станом на 9 листопада відносно 1693 дітей уже погашено заборгованість по аліментах у повному обсязі.

Читайте також