Будинок мрії для ветеранів, їх сімей і волонтерів створюють у Рівному (ФОТО)

У Рівному працюють над створенням Будинку ветеранів. У приміщенні на 220 квадратних буде простір, де бійці, волонтери, ветерани та їх сім’ї зможуть отримати всебічну допомогу та підтримку. Між собою вони називають його Будинком мрії. Створення такого простору допоможе ветеранам успішно повернутись до повноцінного життя.

«У ветеранів війни є травми фізичні, а є ті травми, з якими ми повертаємось і їх не видно на перший погляд. Будинок ветеранів створений для того, щоб наші хлопці мали своє безпечне місце, щоб для них цей Будинок Мрії став своєрідним орієнтиром, платформою, де можна буде реалізувати власні ідеї. Якщо людина у складному становищі, щоб вона знала, що є місце, куди можна прийти і де її підтримають», - розповів ветеран АТО Іван Лепеха.

Концепцію Будинку ветеранів розробили фахівці Міністерства ветеранів. Зокрема, тут повинні надавати психологічну, соціальну та юридичну підтримку. У рівненському Будинку для ветеранів облаштують кабінет допомоги, невеликий хостел, залу для проведення тренінгів і групових занять, простір для спілкування «коло друзів» та дитячу кімнату.

Як розповіла волонтерка та ініціаторка створення Будинку ветеранів Вікторія Шинкаренко, лише півтора роки тому влада виділила для них приміщення на вулиці Гур’єва, яке до цього перебувало у занедбаному стані.

«У Миколаївській, Одеській, Житомирській, Сумській областях приміщення будинків ветеранів по 800 квадратів, з євроремонтом. У Сумах у Будинку для ветеранів працює навіть ЦНАП для військових, гідрованни стоять, тренажерні зали, - каже пані Вікторія. - Це все зроблено за сприяння міської влади. Наша влада нам знайшла приміщення на 220 квадратних метрів. Ми погодились на нього, бо ми дуже хотіли врешті створити Будинок мрії».

Волонтери та військові самотужки провели електрику, аби хоча б розпочати ремонт, а це немало-небагато – 30 тисяч гривень. І як тільки отримали дозвільні документи - взялись до роботи. У певний момент, як розповіла пані Вікторія, зрозуміли, що самотужки не впораються.

«Ми звернулись до керівника «Рівне Разом» Віктора Шакирзяна і за 5 хв ми тут зустрілись. Розвалити і винести сміття ми можемо, але що стосується конструкцій, це треба зробити не лише гарно, потрібно не зашкодити. Там постійно протікала каналізація, все впало зі стелі. Самі ми не зробимо, бо треба розуміти, що робити. Фізичною працею ми можемо допомогти, але кошти потрібні, знання, будівельники. Очевидно, що просто поштукатурити і пофарбувати не вийде», - Вікторія Шинкаренко.

Нині тут вже частково демонтували підлогу і двері, розбивають стіни і демонтують старі конструкції. Трудяться усі разом – волонтери, ветерани та активісти «Рівне Разом». Опісля завершення цього етапу планують провести капітальний ремонт усього приміщення: зробити нове розведення електрики та інших комунікацій, замінити підлогу, привести до ладу стіни, замінити двері. На кінець – облаштують зонування, завезуть меблі та необхідний інвентар.

Голова громадської організації «Рівне Разом» Віктор Шакирзян пригадує, як до нього звернулась Вікторія Шинкаренко і запитала, чи може він допомогти – відповідь була очевидною.

«Ми відразу погодились. Оскільки ми постійно допомагаємо військовим, облаштувати такий простір – надзвичайно відповідальна справа, і ми ретельно підходимо до кожного нюансу. Проект сам по собі цікавий. Нам варто розуміти, що у нас у країні війна, пам’ятати, що коли наші військові на передовій ведуть бої із російськими окупантами, нам потрібно їх підтримувати тут, у тилу. Це буде друга оселя ветеранів, де вони зможуть поспілкуватись, порозумітись і отримати допомогу».

 Усі будівельні роботи взяла на себе ГО «Рівне Разом», орієнтовно за два місяці планують завершити реконструкцію.

 «Ми бачимо, що наша мрія, якій 5 років, вже зробила пару кроків до здійснення. Будинок ветерана – це не приміщення, а команда, яка має працювати постійно. Я дуже хочу, щоб тут працювали ветерани, психологи і члени родин загиблих», - додала Вікторія Шинкаренко.

Читайте також