«Час нелегального бізнесу на Рівненщині – закінчився», - голова Рівненської ОДА Віталій Коваль про підсумки роботи та плани на майбутнє

Сьогодні голова Рівненської обласної державної адміністрації Віталій Коваль підсумував результати перших ста днів на посаді. Відтак, одним із найперших завдань, які пан Коваль отримав він президента Володимира Зеленського, було покращення мобільного зв’язку та інтернету в області.

«Питання, на перший погляд, тривіальне і просте, а як виявилось - це рух у дві сторони. Деякі громади мали бажання мати хороший інтернет-зв’язок, але зовсім не були готові давати земельні ділянки для розміщення вишок, сприяти операторам іти в цьому напрямку. Особисто провели зустріч із операторами «Київстар», «Водафон», «Інтертелеком». Це непроста ситуація для операторів, адже це капітальні затрати. Потрібно побудувати декілька вишок, модернізувати старі тощо», - розповів пан Коваль.

Внаслідок домовленостей пришвидшили модернізацію базових станцій, навіть тих, які планували в 2020 році. З жовтня і до кінця року 4G з’явився в 74 населених пунктах області (мова про Київстар і Водафон). На наступний рік оператори збільшили свої інвестиційні плани в Рівненську область – втричі.

Ще одним із перших кроків Віталія Коваля на посаді голови Рівненської ОДА була боротьба із нелегальними автозаправними станціями на території області.

«Часто чую про те, що ми закриваємо, а вони знову відкриваються. Так, вони як фенікси, але процес вже пройшов точку неповернення, - пояснив Віталій Коваль. - За два місяці роботи Центру ліквідації нелегальної торгівлі нафтопродуктами свою діяльність припинили 144 АЗС. На понад 2 мільйони гривень вилучили товарно-матеріальних цінностей».

Загалом накладено штрафних санкцій на суму 3,7 млн гривень, а обсяги реалізації пального на окремих мережевих АЗС зросли на 40%. До того, до місцевих бюджетів щомісяця надходить +5 млн гривень.

«Збереження лісів. 40% нашої області вкриті лісами. Це наш і ресурс, і прокляття. Необережне поводження із лісами і неправильний підхід до формування ринку реалізації лісів призводить до зловживань і ми маємо порушення системи рівних можливостей. Якщо є ринок споживання нелегального лісу, це означає, що він породжує ринок незаконної вирубки. Рівненщина є учасником пілотного проєкту «Ліс у смартфоні». Контролюючи обіг деревини, ми можемо зробити наступний крок – легалізувати нелегальні пилорами. В області їх достатньо. Чуємо багато питань, чому вони працюють у підпіллі, а не «по-білому». Можу сказати, що час нелегального бізнесу на Рівненщині – закінчився! Наша задача – щоб Рівненщина була територією рівних можливостей», - зазначив голова Рівненської ОДА.

Звісно, не могли оминути і теми нелегального видобутку бурштину, на що голова ОДА додав:

«Нелегальний видобуток бурштину – одна із найскладніших тематик нашої області, але це наш драйвер росту. Виїжджали на місця безпосереднього видобутку, напрацювали рекомендації, подали їх у ВР і зараз маємо прийнятий 19 грудня Закон «Про видобуток бурштину». Будуть деякі доопрацювання. Однозначно - це той закон, який Рівненщині і всій Україні дуже потрібен, він дасть нам змогу перейти в легальну площину – створення робочих місць, оплата податків і стабілізація соціальної напруги в тих районах, де він (бурштин, - авт.) видобувається».

Серед останніх здобутків області – Рівне стало одним із чотирьох центрів дислокації мобільних спецзагонів в Україні, де базується техніка для обслуговування доріг національного значення  Рівненщини та сусідніх областей, а також отримало 10 нових КрАЗів. До того ж, на базі Рівненського аеропорту базуватиметься пожежна авіація ДСНС, яка буде обслуговувати нашу та суміжні області.  

Варто зазначати, що працюють над тим, щоб у нашому місті створити північно-західний регіональний центр онкології на базі протипухлинного центру.

Крім того, наразі активно працюють над залученням інвестицій до Рівненської області:

  • Міжнародна компанія «Кроноспан» інвестує 200 млн євро у створення деревообробного заводу в Рівненському районі, яке створить майже 2 тисячі прямих і непрямих робочих місць;
  • ТОВ «ЗахідАгроПром» відкрили елеватор у Костополі, створено 135 робочих місць, а інвестовано – 254 млн гривень;
  • У планах – реалізація проєкту «Лелеки», який передбачає повернення заробітчан додому;
  • Польська компанія «ТерраПлант» планує запустити на Рівненщині виробництво із вирощування полуниці;
  • Досягнуто домовленостей із Міністерством оборони України, аби забрати Тараканівський форт на Дубенщині в комунальну власність Рівненщини і зробити з нього туристично привабливий об’єкт. Планується, що тут облаштують музей, міні-готелі, заклади харчування, автостоянку;
  • Створення деревообробного та меблевого кластеру: 3 тисячі робочих місць, 300 млн гривень бюджетних надходжень щороку, збільшення екпорту продукції з високою доданою вартістю, замість експорту сировини.

Нагадаємо, з жовтня розпочали будувати північну об’їзну навколо Рівного. Це дозволить звільнити обласний центр від транзитних автомобілів. Крім того, транспортні потоки, які сконцентруються довкола Рівного, дадуть місцевому бізнесу додаткові логістичні вигоди.

 

Читайте також