Чи є Рівне доступним для людей з інвалідністю?

У Рівному сьогодні, 7 травня, говорили про доступність міста для людей з інвалідністю. Радник міського голови Рівного з питань людей з інвалідністю Петро Поліщук розповідає, що за останній рік Рівне починають стало більш доступним для таких осіб. Відтак, у міських тролейбусах вже є спеціальні звукові сигнали, також 6 з них є низькопідлоговими, а перед пішохідними переходами встановлена тактильна плитка.

Проте іноді плитку кладуть неправильно, адже згідно норм вона має бути розміщена паралельно дорозі, а не лінії тротуару. До прикладу, неправильно була встановлена плитка в районі 12 школи та на проспекті Миру. Ставши на таку плитку, людина з вадами зору може піти не прямо, а по діагоналі. Також у Рівному мало пандусів, які справді можна використовувати людям на візках.

"Знову ж таки, нещодавно була реконструкція площі біля органного залу - поклали плитку, зробили стовпчики, щоб машини не їхали на тротуар. На даний момент, вони мабуть попросили два стовпчика зрізати, бо в них автобус там стає. І ті стовпчики зрізали саме на переході і там залишилось приблизно 3 см. Людина будь-яка, навіть зряча, може перечепитись і впасти," - додає Петро Поліщук.

Радник міського голови зазначає, що Рівненський ЦНАП можна вважати найбільш доступним для людей з інвалідністю.

Щодо пільг, то на міському рівні є затверджена соціальна програма, що забезпечує комунікацію між міською владою та об'єднаннями людей з інвалідністю.

"Виплати, які передбачає ця програма: особам з інвалюдністю на візках, сім'ям, в яких проживає 2 і більше осіб з інвалідністю, сім'ям, в яких виховують дитину з інвалідністю один з батьків," - зазначає начальник відділу соціально-побутового обслуговування інвалідів Анна Ігнатова.

У Рівненському міському центрі зайнятості, як розповідає заступник директора установи Світлана Ротар, зареєстровано понад 200 осіб з інвалідністю, що є безробітними, і лише 20 з них - працевлаштовано. Наразі роботодавцям компенсовується сплата єдиного внеску за умови, якщо вони працевлаштовують людину з інвалідністю на новостворене робоче місце. Також особи з обмеженими можливостями мають змогу виконувати так звані громадські роботи - людина отримує додатковий заробіток, при цьому виплати по безробіттю зберігаються.

Ті, хто бажає відкрити власний бізнес теж мають додаткову допомогу. У центрі зайнятості людина з інвалідністю проходить курс навчання з підприємницької діяльності, створює бізнес-план, захищає його, реєструється як підприємець та отримує разову грошову допомогу на втілення ідеї. Для жінки, що пересувалась на візку, навіть створили спеціальну дистанційну програму навчання. За словами Світлани Ротар, бізнес-план цієї учениці був найкращим у групі.

Читайте також