Чи є Рівненщина дружньою до переселенців?

На Рівненщині обговорили результати громадської експертизи стосовно ефективності виконання облдержадміністрацією державної програми щодо підтримки переселенців, яка діяла по 2017 рік.

Ініціатором проведення оцінки в Рівненській області стала громадська організація «Всеукраїнське об’єднання вимушено переміщених осіб «Україна – моя сім’я».

Як зазначив заступник голови правління ГО «ВО ВПО «Україна – моя сім’я» Геннадій Нікіша, загалом державна програма підтримки переселенців є досить продуманою. Під час її реалізації на Рівненщині одразу була прийнята місцева програма, а до її виконання активно підключилися усі причетні служби. Особливо експерт відзначив ГУ ДСНС та підрозділи культури.

Під час панельної дискусії представники влади та громадськихорганізацій торкнулися проблемних питань, які виникають у процесі інтеграції внутрішньо переміщених осіб в регіони країни.

У висновках експертизи йдеться про те, що практично всі переселенці вважають наявність постійного житла ключовим фактором своєї стабільності. Проте у державній програмі суттєвим недоліком є відсутність фінансування з боку держави на ці потреби.

Тож одним з ключових висновків експертизи визнали розробку комплексної житлової програми будівництва житла для внутрішньо переміщених осіб, адже, як свідчать дані оцінювання, 75% переселенців не бажають повертатися назад.

Важливість житла для тимчасово переміщених відзначила і заступник голови ОДА Світлана Богатирчук-Кривко.

«У нас пільгово оздоровлюються діти переселенців, надаються місця в дошкільних навчальник закладах, однак є масштабні проблеми, які не можуть вирішити органи місцевого самоврядування. Серед найголовніших – це житло. Не можуть люди постійно жити в орендованих приміщеннях. Фінансування на житло має йти з держави на умовах співфінансування з органами місцевого самоврядування», - зазначила посадовець.

Також Світлана Богатирчук-Кривко розповіла про клопотання української делегації у Конгресі Ради Європи стосовно прирівнення у правах внутрішньо переміщених осіб та біженців.

«Питання не лише в фінансах, а і в переліку послуг, які повинні отримувати ці люди на всій території Європи. На наступну сесію делегація готує проект резолюції, за який голосуватимуть на пленарному засіданні Ради Європи. Це означає, що потім в парламенти усіх країн буде надіслано резолюцію, яка зобов’язуватиме країни надавати послуги внутрішньо переміщеним такі ж, як біженцям», - відзначила заступник голови.

За її словами, результатом роботи має бути продовження дії державної програми, розробка дорожньої карти на виконання програми, розмежування фунцій і послуг між державою та органами місцевого самоврядування.

Прес-служба Рівненської ОДА

Читайте також