Чому декілька судів на Рівненщині можуть перестати функціонувати?

Наразі вже більше 9 місяців не працює Гощанський районний суд. Причиною цього є те, що в установі немає жодного судді, який має повноваження здійснювати правосуддя. Про це розповідає Микола Глотов - керівник правових програм РОГО "Комітет виборців України". За інформацією Гощанського районного суду, за 9 місяців вже накопичилося 1079 справ, 210 з них - позовні заяви, а 595 - справи про адміністративні правопорушення.

"Дещо кращою є ситуація в Радивилівському районному суді. Нашій організації минулого року вдалося домогтися, щоб в Гощанському районному суді хоча б тимчасово, але все ж відрядили суддю, який приїхав у Радивилів із Демидівського районного суду," - розповідає Микола Глотов.

Проте одного судді мало, аби установа могла нормально функціонувати. З 453 цивільних справ наразі у Радивилівському районному суді розглянуто лише половина, адже це є великим навантаженям на одну особу.

У Рокитнівському районному суді теж є лише одна суддя. У Дубровицькому районному суді наразі є дві судді, проте 28 червня термін повноважень однієї з них завершується.

Також у липні та серпні призначено кваліфікаційне оцінювання судів. Вони складатимуть тестування, відтак, потребують часу для підготовки. Ті, хто не складе тестування, залишаться без роботи.

"Тому оцінюйте реально - 2 місяці очікувати від міських та районних судів Рівненської області в переважній більшості, на нашу думку, не варто," - додає пан Глотов.

Проблема загострюється ще й тим, що інші суді можуть скласти свої повноваження ще до оцінювання. Адже у разі непроходження тестування, вони залишаються не лише без роботи, але й без можливості претендувати на суддівську пенсію.

Документи на признечення нових суддів ще не підписані, тому немає дати, коли проблема із їх кількістю може бути вирішеною.

Читайте також