Декана рівненського ВНЗ судитимуть за хабар

Апеляційний суд Рівненської області скасував ухвалу Рівненського міського суду від 29 січня 2018 року, якою прокуророві було повернуто обвинувальний акт відносно декана одного з факультетів рівненського вищого навчального закладу С.. Він обвинувачується у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Нагадаємо, торік 19 серпня Служба безпеки України спільно з прокуратурою та поліцією у центрі Рівного затримали на хабарі громадянина С., декана одного з факультетів ВНЗ м.Рівне. У ході досудового розслідування з’ясувалося, що декан вишу вимагав від батьків двох абітурієнтів 1 400 доларів США за влаштування на денну форму навчання.

Того ж дня обшуки провели у кабінеті та вдома у громадянина С.. В помешканні декана також вилучили кошти.

Декану місцевий суд двічі обирав запобіжний захід у виді домашнього арешту, який збіг 26 грудня 2017 року. Також суд двічі приймав рішення відсторонити громадянина С. від посади декана, востаннє – до 29 жовтня 2017 року. Після цього суд не продовжив строк відсторонення декана від посади, а суд апеляційної інстанції рішення місцевого суду залишив без змін.

29 січня 2018 року Рівненський міський суд повернув прокуророві обвинувальний акт відносно декана С. на доопрацювання. У процесуальному документі, на думку суду,  не було сформульовано обвинувачення громадянину С..

Рішення місцевого суду  прокурор оскаржив в апеляційному порядку. В апеляційні скарзі він переконував суд у необхідності скасувати ухвалу Рівненського міського суду та спрямувати розгляд кримінального провадження до розгляду по суті. Захисник обвинуваченого не погоджувався з думкою державного обвинувача й просив апеляційну скаргу залишити без змін.

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Рівненської області апеляційну скаргу прокурора задовольнила, ухвалу Рівненського міського суду від 29 січня 2018 року про повернення обвинувального акта відносно громадянина С. скасувала та призначила новий розгляд в судовому порядку.

Санкція статті Кримінального кодексу України, за якою обвинувачується декан вишу, передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від двох до чотирьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі спеціальною конфіскацією.

Читайте також