Депутати облради вимагають повернути знижку на електроенергію для мешканців 30-кілометрової зони АЕС

У ці хвилини в Рівному триває позачергова сесія депутатів Рівненської облради. Щойно депутати завершили розгляд другого питання порядку денного. Під час цього обласні обранці більшістю вирішили звернутися до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо відновлення пільг з оплати електроенергії для населення, яке постійно проживає в 30-кілометровій зоні атомних електростанцій.

До слова, 28 грудня 2020 року Уряд України прийняв постанову № 1325 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 червня 2019 р. № 483», якою встановив єдину фіксовану ціну на електроенергію для побутових споживачів, скасувавши знижений тариф для людей, які проживають у 30-кілометровій зоні АЕС.

Нагадаємо, що Рівненська область знаходиться на території двох 30-кілометрових зон атомних електростанцій - Рівненської та Хмельницької, а тому це питання є особливо актуальним для мешканців регіону і викликало у них зростання протестних настроїв і соціальної напруги.

Депутати Рівненської обласної ради вважають, що ця постанова повністю суперечить статті 22 Конституції України і обмежує права і свободи громадян. Скасування пільгового тарифу для мешканців 30-кілометрових зон АЕС може призвести до вкрай негативних наслідків, адже це, на думку обласних обранців, порушує право на соціально-економічну компенсацію ризику для населення, яке проживає в зоні атомних електростанцій, гарантоване Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку».

Відтак, у своєму зверненні до керівництва держави депутати Рівненської облради вимагають скасувати постанову Кабінету Міністрів України від 28.12.2020 № 1325 як таку, що порушує право населення, яке проживає в зоні атомних електростанцій, гарантоване Законом України «Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку», а також внести зміни та доповнення до Закону України «Про ринок електричної енергії» та статті 12 Закону України «Про використання ядерної енергії та радіаційної безпеки», якими передбачити населенню, яке проживає в 30-кілометровій зоні АЕС, відпуск електричної енергії за тарифом у розмірі 70 відсотків від рівня діючого тарифу для відповідної групи населення.

За це проголосувало 33 депутати.

Читайте також