Депутати просять вищого керівництва збільшити оплату праці працівникам "швидких" Рівненщини

Депутати Рівненської обласної ради проголосували за звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо запобігання знищенню в Україні екстреної медичної допомоги, збільшення оплати праці працівників системи екстреної медичної допомоги та медичної субвенції з державного бюджету України на 2019 рік. Текст звернення: 

Ми, депутати Рівненської обласної ради, усвідомлюючи особливу відповідальність щодо здійснення ефективних змін у всіх ланках медичної допомоги, не можемо осторонь спостерігати за загрозливою ситуацією, яка склалася навколо функціонування екстреної медичної допомоги та медицини катастроф у 2018 році.

Незважаючи на те, що реформа у цій сфері була розпочата ще 5 років тому із прийняттям у 2013 році Закону України “Про екстрену медичну допомогу”, стан матеріально-технічного оснащення не зазнав суттєвого покращення, а рівень оплати праці працівників системи екстреної медичної допомоги (ЕМД) взагалі знизився.

Крім того, 60-70 відсотків санітарного транспорту та медичного обладнання, яким укомплектована система ЕМД, є застарілим та підлягає заміні.

Постійне недофінансування галузі охорони здоров’я призвело до значного дефіциту кадрів у службі ЕМД та його відтоку, особливо водіїв.

Постійна економія бюджетних коштів у центрах екстреної медичної допомоги та медицини катастроф змушує в першу чергу скорочувати видатки на виплату заробітної плати, скасовувати доплати та надбавки без фактичної зміни істотних умов праці тощо.

Зважаючи на викладене вище, з метою запобігання знищенню системи ЕМД, збереження належного кадрового потенціалу центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф,просимо:

  1. Розробити та внести на розгляд Верховної Ради України зміни до Державного бюджету України на 2019 рік, передбачивши:
  2. збільшення медичної субвенції для забезпечення у повному обсязі потреб фонду оплати праці центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф;
  3. фінансування діяльності екстреної медичної допомоги за окремою бюджетною програмою (в межах медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам);
  4. виділення додаткових коштів на програми розвитку екстреної медичної допомоги (закупівлю спеціалізованого санітарного транспорту типу В та типу С; закупівлю сучасних манекенів для оснащення навчально-тренувальних відділів центрів ЕМД та медицини катастроф з метою забезпечення достатнього та якісного навчання медичних та немедичних фахівців тощо).
  5. Передбачити створення Навчально-тренувального центру на базі навчально-тренувального відділу ЕМД та медицини катастроф і поновити його обладнання, придбати манекени для навчання.
  6. Прийняти державну програму «Розвитку екстреної медичної допомоги  на 2019 рік» та виділити кошти на її реалізацію.
  7. Провести рівноцінний розподіл бюджетних коштів між усіма областями України, оскільки пілотний проект з реформування екстреної медичної допомоги у 2019 році передбачає виділення з державного бюджету близько 1 млрд. грн. тільки для 6 регіонів України.

Читайте також