Для рівненських підприємців: 10 книг для успішного бізнесу

Як правильно будувати бізнес і ефективно керувати компанією? Де черпати ідеї та натхнення? Як виробити правильну мотивацію? Як напрацювати, зберегти та примножити базу клієнтів і заробіток? Ці та інші питання щодня крутяться в головах більшості підприємців і керівників, незалежно від того, наскільки велика їхня компанія. Пропонуємо вам добірку бізнес-фікшн, які допоможуть знайти відповідь на більшість питань, виробити правильну тактику і отримати бажаний результат! Добірку зробила Марьяна Альфавицкая на сайті booklya.ua

"Ефективний керівник", Пітер Ф. Друкер

Пітер Друкер - засновник менеджменту як дисципліни, автор більш ніж 35 книг і колумніст Wall Street Journal - майстерно визначає та пояснює навички, життєво важливі для ефективності в бізнесі й прийнятті правильних рішень. Свою думку він викладає доступно для широкої аудиторії читачів, доводить її фактами з історії бізнесу й управління. Щоб бути ефективним, не потрібні спеціальні навички, таланти, схильності або підготовка. Для цього керівник повинен робити певні, причому досить прості речі. Їх Пітер зібрав у невеликий набір правил і вказує в даній книзі.

 

"Людина, що приймає рішення. Як побудувати організацію майбутнього, де рішення приймає кожен", Денніс Бакке

Ще будучи студентом Гарвардської бізнес-школи, автор книги вже приймав сотні рішень. І приблизно тоді він зрозумів дві важливі речі: прийняття рішень - кращий спосіб розвивати людей. І це стосується не тільки керівників. Він розподілив прийняття рішень по всій своїй організації, повністю залучаючи людей до процесу на всіх рівнях. Сьогодні Бакке очолює енергетичну компанію AES з 27000 співробітників в 27 країнах світу. Як? Та дуже просто: він дає людям можливість самим приймати рішення. Ця книга - бізнес-роман, заснований на досвіді Денніса Бакке, в якому він показує, як просте делегування рішень може змінити вашу компанію. Ідея проста - результати вражаючі!

 

"Корпорація геніїв. Як керувати командою творчих людей", Едвін Кетмелл, Емі Уоллес

Як так виходить, що відомі, успішні компанії в якийсь момент деградують? Що відбувається в момент, коли непомітна компанія раптом раптово стає лідером ринку? Ця книга частково пояснює, чому подібні речі можуть відбутися в компанії, що орієнтована на творчу діяльність. Один з авторів книги - Едвін «Ед» Кетмелл - президент анімаційних студій Pixar, Walt Disney Animation Studios, DisneyToon Studios. Він починав як простий мультиплікатор, правда, амбітний - вже тоді пропонував замінити класичну мальовану анімацію комп'ютерною. У підсумку він став керувати всім цим творчим бізнесом, який сам називає «корпорацією геніїв». У своїй книзі Ед демонструє, як новий підхід до бізнесу в цілому та створення атмосфери в колективі зокрема може змінити практично все.

 

 "Скарга - це подарунок. Як зберегти лояльність клієнтів", Джанель Барлоу, Клаус Мьоллер

Хочете ефективно і без особливих витрат оптимізувати свій бізнес? Тоді вам просто необхідно придбати це практичне керівництво! Автори книги пропонують по-новому подивитися на скарги - вони розглядають їх як безкоштовний і ефективний спосіб вдосконалювати якість продукції та сервісу. Ноу-хау авторів - восьмикрокова формула "скарга = подарунок". А крім того, ви знайдете тут поради щодо поліпшення клімату всередині компанії, що дозволить зупинити плинність кадрів.

 

"Трансформатор", Дмитро Портнягін

Дмитро ще до 30 років реалізував стільки своїх цілей, що багатьом така кількість не дається за все життя. Він - популярний бізнес-блогер з найбільшим за охопленням аудиторії каналом на YouTube, успішний підприємець і мільйонер. При цьому, у нього навіть не було стартового капіталу, він - звичайний хлопець із провінції. Як йому це вдалося? Про це автор чесно та відверто розповідає в своїй книзі. Він відкривається перед читачами, показуючи як хороші, так і не найприємніші сторони, ділиться особистими труднощами, заряджає своєю енергетикою та лідерським духом, мотивує своїм прикладом на досягнення високих цілей. Також Дмитро пропонує своїм читачам власні 40 правил ведення бізнесу, які допомагають сформувати підприємницьке мислення, створити особисту систему самомотивації та домогтися кращих результатів.

 

"П'ять вад у роботі команди. Історії реальних викликів та перемог", Патрік Ленсіоні

Ця книга - бестселер за версією відразу чотирьох шанованих видань: New York Times, Business Week, Wall Street Journal і USA Today. Її автор - один з найбільш затребуваних бізнес-спікерів Америки - пропонує реальні і практичні знання про те, як подолати в колективі нездоровий клімат, який може зруйнувати будь-яку успішну компанію. Причому робить він це вельми неабияк - у вигаданій формі, на прикладі поведінки 57-річної Кетрін Петерсен - пенсіонерки, колишнього заступника директора з виробництва автомобільного заводу і дружини шкільного тренера з баскетболу. Її призначили на посаду генерального директора високотехнологічної компанії в Кремнієвій долині, але в період, коли ті виявилися на грані банкрутства через чвари в колективі. Кетрін здавалася людиною, яка найменше підходить для цієї посади. Але вона мала дивовижний талант створювати команду...

 

"Від хорошого до величного", Джим Коллінз

Від автора хіта «Величні за власним Вибори» - аналіз діяльності та структури компаній, яким вдалося здійснити прорив у вищу лігу бізнесу. У книзі відібрані фірми, які, незважаючи на всі кризи, 15 років поспіль показували кращі результати в своїй області. Як Gillette, Kimberly-Clark, Philip Morris та іншим вдалося взяти таку високу планку? Джим Коллінз вивів формулу: 9 кроків, які дозволяють розкрутити маховик успіху і змусити підприємство приносити величезні прибутки.

 

"Переможець. Усе, що ви хотіли знати про роботу керівника, але боялися запитати", Джек Велч, Сьюзі Велч

Після виходу на пенсію легендарний керівник «Дженерал електрик» Джек Уелч вирішив поспілкуватися з менеджерами з усього світу. Під час конференцій в різних країнах - від Мексики до Китаю - десятки тисяч керівників атакували його запитаннями. Як звільнити працівницю, яка всім подобається, але погано виконує роботу? Як правильно проводити співбесіди, щоб відразу зрозуміти, що собою являє кандидат? Як отримати підвищення? Чому варто по-різному винагороджувати людей на однакових посадах? Відповіді Джека Уелча, а також реальні історії про його правильні рішення та помилки лягли в основу даної книги, яку він написав у співавторстві з дружиною.

 

"Драйв. Що насправді нас мотивує", Деніел Пінк

Книг про мотивацію на сьогоднішній день існує чимало. Але не всі вони однаково актуальні та корисні! Найпоширеніша думка про те, що кращий мотиватор - це гроші, автором цієї книги відмітається геть. У своєму провокаційному бестселері він переконливо доводить, що в інформаційну епоху система мотивації, заснована лише на винагороду за досягнення результату, в деяких випадках навіть шкодить і співробітникам, і фірмі. Але як же тоді мотивувати персонал досягати цілі та перемагати конкурентів? Потрібно зробити акцент на природному прагненні кожної людини до досконалості, майстерності й незалежності та наймати тільки тих людей, у яких сильна внутрішня мотивація. Це не так складно, як може здатися, а в книзі ви знайдете прості та зрозумілі інструменти побудови нової системи мотивації. Це унікальна суміш гуманістичної психології та реальної практики управління!

 

"Ідеальний керівник. Чому це не ви", Іцхак Адізес

На питання, поставлене в назві книги, автор дає дещо несподіваний відповідь: ідеального керівника в природі просто не існує! Але це суща правда, адже одна людина насправді не може впоратися з таким складним процесом, як менеджмент. Успіх вимагає поєднання якостей, які часто зовсім несумісні. Зате можна і навіть потрібно створити команду, кожен учасник якої може доповнювати один одного в стилях управління. Якщо побудувати між ними правильну комунікацію, то навіть неминучі конфлікти вдасться використовувати для правильних і ефективних рішень.

Читайте також