Другий тур президентських виборів на Рівненщині в деталях

Фото - відкриті джерела; Ілюстративне фото

Спостерігачі РОГО «Комітет виборців України» 21 квітня 2019 року проводили спостереження за ходом дня голосування та процесом підрахунку голосів на повторних президентських виборах у Рівненській області.

Підготовче засідання і відкриття дільниць

На всіх дільницях Рівненської області, де побували спостерігачі РОГО КВУ, у складах дільничних виборчих комісій був забезпечений кворум. Масових випадків саботування проведення підготовчого засідання з боку певних членів дільничних виборчих комісій не було зафіксували.

На всіх дільницях Рівненської області, де встигли побувати спостерігачі організації, підготовче засідання розпочалось у встановлений строк. Були допущені офіційні спостерігачі та інші особи, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення.

Загалом ДВК Рівненщини зранку дотримувалися встановленого порядку проведення підготовчого засідання. Незначні технічні питання виникли на ДВК 561011 і 560669.

На дільниці 560907 у Рівному одна зі скриньок була опломбована неправильно (з одного боку пломба не була протягнена через кришку). Голова комісії після зауваження спостерігача, скликала всіх членів комісії і, за їх підписами, наклеїли паперову пломбу.

На дільниці 560982 в Рівному зранку члени комісії не могли відкрити сейф, у якому знаходилися виборчі бюлетені. Через проблеми із замком мусили разом із правоохоронцями взломувати сейф. Але це не вплинуло на початок роботи і голосування виборців.

Загалом ДВК Рівненщини розпочали голосування у встановлений законом строк – з 8:00.

Дотримання встановленого порядку видачі бюлетенів, голосування

Майже на всіх дільницях, де побували спостерігачі Рівненського КВУ, члени комісій дотримувалися встановленого порядку видачі бюлетенів та голосування. Незначні технічні помилки були в ДВК 560926, 560929, 560932, 560933.

На дільницю 560981 в Рівному прийшла голосувати мама з маленькою дитиною. Члени ДВК випадково дали їй бюлетень, не відірвавши контрольний талон. Жінка проголосувала та вкинула бюлетень у скриньку. І лише тоді помітила, що бюлетень – із контрольним талоном. Вона вимагала, аби їй дали можливість проголосувати ще раз. Адже цей бюлетень вважався б недійсним. Жінці таки пішли назустріч і видали ще один бюлетень. Хоча відповідно до законодавства члени комісії не мали права цього робити.

Випадки видачі бюлетенів на підставі не передбачених законом документів

Випадків видачі бюлетенів на підставі непередбачених законом документів спостерігачі РОГО КВУ не фіксували. Хоча традиційно спроби зі сторони виборців були. Але не дозволяли це зробити або спостерігачі, або члени виборчих комісій.

Дільниця 560977 в Рівному: була спроба проголосувати за посвідченням учасника бойових дій. Однак члени комісії не видали бюлетеня за цим документом. На цій же дільниці виборець хотів проголосувати за закордонним паспортом. Але після зауваження спостерігача РОГО КВУ голова комісії у ситуації розібралася, бюлетень вилучили і погасили як недійсний.

На дільниці 560920 в Рівному жінка намагалася проголосувати за пенсійним посвідченням, однак члени комісії їй відмовили виборцю. Пізніше на цій же дільниці чоловік хотів проголосувати за посвідченням водія. Коли ж йому відмовили, почав скандалити.

На дільниці 560934 в Рівному чоловік забув паспорт, хотів проголосувати за запрошенням на вибори. Члени комісії не дозволили.

А на дільниці 560857 в Дубні жінка хотіла проголосувати за свою дочку на підставі виданої їй довіреності. Члени ДВК, звісно ж, відмовили в цьому.

Організація голосування: черги, порушення таємниці голосування, групове голосування, голосування за місцем перебування

Значних черг на виборчих дільницях Рівненщини впродовж усього дня 21 квітня спостерігачі КВУ не бачили. Тож особливих проблем з організацією голосування не виникало.

На дільниці 560926 в Рівному члени ДВК не дозволяли виборцям заходити в кабінки для голосування з неповнолітніми дітьми. Хоча законодавство забороняє перебувати в кабанці одночасно двом виборцям. Неповнолітні ж не є виборцями.

Кількість виборців у витягах зі списку виборців для голосування за місцем перебування, зазвичай, була меншою 1-3%.

На дільницю 560934 в Рівному прийшли дві жінки. Вони сестри. До членів комісії вони звернулися із запитанням, коли ті прийдуть додому до їхньої 86-річної матері, щоб вона проголосувала. Річ у тім, що ще перед першим туром виборів родичі написали заяву, щоб літня жінка могла проголосувати за місцем перебування. Однак вони думали, що ця заява дійсна і на другий тур виборів. Тож нову не писали. Натомість члени комісії пояснили, що зараз писати заяву запізно.

В смт Гоща члени ДВК 560105 мусили два рази ходити додому до одного виборця, який з першого разу двері не відкрив. Але з другого разу все ж проголосував.

Якість списків виборців

Впродовж дня спостерігачі організації фіксували випадки невключення виборців до списків виборців на дільницях Рівненщини. Зокрема, на дільницях 560951, 560908, 560964, 560957, 560950, 560981. Однак, на нашу думку, такі ситуації не були масовими.

На дільницю 560934 в Рівному прийшло подружжя. Однак чоловік проголосувати не зміг, бо його не було в списку. Хоча ще три тижні тому, під час першого туру виборів, чоловікові і запрошення надійшло, і в списку прізвище значилося. Тож він і не думав перевіряти щось напередодні другого туру.

Випадки перешкоджання спостерігачам

На всіх дільницях Рівненщини, де були присутні представники РОГО КВУ, допустили офіційних спостерігачів та інших осіб, які мають право бути присутніми без дозволу і запрошення. 

Однак на дільниці 560963 в Рівному члени ДВК спершу не хотіли реєструвати спостерігача від КВУ. Мовляв, посвідчення недійсне, адже там вказана дата виборів 31 березня.

Відповідно до пункту 5 Постанови ЦВК №54 від 11 січня 2019 року офіційні спостерігачі від громадських організацій, до статутної діяльності яких належать питання виборчого процесу та спостереження за ним, зареєстровані в установленому законом порядку, яким надано дозвіл Центральною виборчою комісією мати офіційних спостерігачів на виборах Президента України, офіційні спостерігачі від іноземних держав та міжнародних організацій, зареєстровані Центральною виборчою комісією до дня виборів Президента України, зберігають свій статус та продовжують здійснювати передбачені Законом повноваження під час повторного голосування.

Однак члени комісії не повірили спостерігачу в існування такої норми, аж поки не зателефонували комусь уточнити. В результаті представника організації таки зареєстрували і допустили до спостереження на дільницю.

Випадків недопуску на підсумкове засідання після закриття дільниць спостерігачів та інших осіб, які мають право бути присутніми, на Рівненщині зафіксовано не було. Але в ДВК 560684 в с. Голишів Рівненського району спостерігачу Рівненського КВУ повідомили, що не випустять з дільниці, поки не підрахують голоси. Хоча робити цього не мали права.

Варто зазначити, що цього разу офіційних спостерігачів на дільницях Рівненської області було значно менше, ніж 31 березня.

Робота правоохоронців на дільницях

В день голосування працівники правоохоронних органів, за нашими спостереженнями, відпрацювали на Рівненщині досить ефективно. Вони оперативно реагували на повідомлення про ймовірні порушення й водночас не заважали процесу волевиявлення виборців. Водночас варто зазначити, що і повідомлень про порушення надходило менше, ніж 31 березня.

Підрахунок голосів та передача даних і документації до ОВК

На тих дільницях, де були присутні представники РОГО КВУ, загалом було дотримано процедури підрахунку голосів. Також комісій переважно дотримувалися правильності складання протоколів, пакування виборчої документації. Були деякі незначні технічні помилки, але після зауважень і підказок спостерігачів вони виправлялися.

Випадків суттєвих затримок під час процедури підрахунку не було зафіксовано.

Однак деякі ДВК, прийшовши здавати документи в окружну комісію 21 квітня, на протоколах ставили дату вже 22 квітня. Наприклад, ДВК 560989 (ТВО 152) - підписали протокол датою 22.04.2019 о 01:00 год., а прийшли здавати документи в ОВК приблизно о 22 годині 21 квітня. Тож окружна комісія відправила їх на уточнення.

І хоча такі ситуації є грубим порушенням законодавства, але їх можна пояснити намаганням окремих членів ДВК отримати оплату за роботу за два дні. А не спробою фальсифікації результатів голосування.

Загалом же прийом документації в усіх ОВК Рівненщини, враховуючи умови роботи, пройшов доволі організовано і швидко, у порівнянні з першим туром.

Цікаві факти та курйози

ТВО 153, дільниця 560676: у с. Грушвиця Друга Рівненського району один член ДВК прийшов на роботу в нетверезому стані. Колеги його вивели в інше приміщення «протверезіти».

ТВО 153, дільниця 560664: в с. Велика Омеляна Рівненського району на дільниці зранку ще висів графік роботи комісії в звичайні дні. Але в день голосування цей графік варто було б зняти, щоб не збивати з пантелику виборців. Адже на ньому був вказаний робочий час з 9 до 18 години, з перервою на обід з 13 до 14.

ТВО 153, дільниця 560656: у с. Антопіль Рівненського району член ДВК підвіз із церкви на дільницю проголосувати кількох виборців.

ТВО 154, дільниця 560218: у с. Панталія Дубенського району члени комісії дарували блокноти виборцям, які голосували вперше в житті.

ТВО 153, дільниця 560978: у Рівному подружжя пенсіонерів йшло голосувати. Але по дорозі чоловіку стало зле. До входу в дільницю він дійшов. Там члени комісії дали йому ліки і викликали «швидку». Чоловік ще встиг проголосувати і його забрали в лікарню. Це трапилося за кілька хвилин до закриття дільниці.

Висновки

Як підсумок, можна стверджувати, що день голосування з повторних виборів Президента України 21 квітня в Рівненській області загалом було проведено відповідно до стандартів чесних та вільних виборів.

Офіційні спостерігачі КВУ зафіксували низку порушень виборчого законодавства в день голосування. Однак вони не були системними і такими, що могли суттєво вплинути на результати волевиявлення громадян.

Інформаційний відділ РОГО КВУ

 

Читайте також: Опрацювали 100% бюлетнів: відомі остаточні результати голосування на Рівненщині

 

Читайте також