Е-декларування: які помилки допускають рівняни та як їх уникнути?

Відповідно до останніх нововведень, 33 тисячі мешканців Рівненщини повинні пройти електронне декларування. Зокрема, це керівники управлінь і відділів виконкомів, секретарі міських рад, міські голови міст районного значення, сільські та селищні голови, депутати всіх місцевих рад, усі поліцейські та інші категорії е-декларантів. Поки що відзвітувалися тільки 2 тисячі.

Експерти «Антикорупційного штабу» проаналізували тисячу декларацій, які подані були раніше. Можливо, декларанти ненавмисне допускали помилки, адже їм могло бракувати вичерпних роз'яснень з боку компетентного органу.  У багатьох із них було виявлено помилки.

До найтиповіших вони віднесли:

- не зазначення об'єктів нерухомості, де фактично проживає суб'єкт декларування;

- декларування предметів побуту, наприклад телевізорів чи холодильників, вартістю нижче встановленого порогу як цінне рухоме майно;

- декларування предметів побуту як цінного рухомого майна;

 - вказування доходу від самого себе.

Така ситуація по всій країні, а тому «Антикорупційний штаб» вирішив допомогти декларантам уникнути найтиповіших помилок, адже це тягне за собою адміністративну, а в деяких випадках і кримінальну відповідальність.

Так-от, вони створили чат-бота, який відповідає на запитання – «Держслужбовець Тарас». Він покликаний спростити процес заповнення електронних декларацій та зменшити кількість помилок в процесі звітування для суб’єктів декларування. Сьогодні «Тараса» презентували рівнянам. Наше місто – друге, після Житомира,  де відбулася така зустріч.

Відтак, якщо Ви зіткнулися із труднощами під час заповнення е-декларацій – мерщій шукайте «Тараса». Знайти його можна у двох ресурсах – Телеграм на Месенджер Фейсбуку.  У обох випадках просто введіть в пошуку «Держслужбовець Тарас» та відкрийте з ним чат. Додамо, що бот відповідає на запрограмовані питання. Як розповідають організатори,  перед створенням вони проконсультувалися із відділами, які найчастіше стикаються із помилками, яких допускають декларанти.

Голова правління ГО “Антикорупціийний штаб” Галина Янченко зазначила:

«Чат-бот є сучасним та інноваційним методом у боротьбі з корупцією. Він здатен підвищити довіру населення до державної служби та допоможе державним службовцям вчасно та правильно заповнити декларації».

Крім того, чат-бот носить все-таки рекомендаційний характер, а також може спростити Вам пошук в реєстрах. «Держслужбовець Тарас» надасть покрокову інструкцію із заповнення е-декларації, надішле нагадування про терміни подачі декларацій, шляхи отримання й уточнення інформації, необхідної для заповнення документу. Він працює цілодобово та може обслуговувати 1000 користувачів одночасно.

Проект реалізовується за підтримки Антикорупційної ініціативи ЄС (EUACI) та ГО “Центру демократії та верховенства права”.

Нагадаємо, «Громадський штаб» - це громадська організація, створена влітку 2014 року, яка  ставить собі за мету виявлення корупційних схем, розкрадань бюджету і ресурсів громади та інших корупційних порушень можновладців з метою притягнення їх до відповідальності.

 

Читайте також