Експериментальна влада Вараша. Чим закінчаться ігри в царя?

Ще донедавна Вараш входив у рейтинги найпривабливіших міст України, а сьогодні, дедалі частіше фігурує у журналістських статтях з провокативними заголовками. Що ж насправді відбувається у затишному, на перший погляд, місті атомників і чому стільки уваги прикуто сьогодні до Вараша?

Звідки ноги ростуть

Історія «розвитку» бере свій початок з 2015 року, коли, за результатами виборів, міським головою став Сергій Анощенко. Людина, котра була вже на цій посаді, але позбавлена її своїми опонентами з п’ятої спроби за невиконання наданих йому повноважень, порушення законів України, враховуючи висновки постійних депутатських комісій.

Для «ефективного» та безпрограшного узурпування влади, Анощенко об’єднує навколо себе «вірних» людей (про це свідчить синхронне голосування по питаннях, вигідних для міського голови), які сьогодні формують більшість у Вараській міській раді. У коло прибічників входять працівники РАЕС дружина Тетяна, представники ДІЯ Руслан Павлусь та Олександр Чех, похресник дружини мера Владислав Красуля, Сергій Шарапов, Катерина Конопелько, голова фракції “Народного контролю”, горезвісні колишні члени фракції «Сили людей» бізнесмен Олександр Стояновський, секретар ради Ірина Шумра та лікар Наталія Лаврук , дружина депутата обласної ради від партії “Укроп” Наталія Бірук, укропівці Руслан Зінчук, Сергій Присяжнюк, Оксана Назарчук, свободівці Анатолій Кречик, Анатолій Рожко, Тетяна Самойлова та Микола Ковбасюк.

Вочевидь, йдучи на вибори, Анощенко роздає своїм прибічникам обіцянки, а вже після результатів зустрічається з представниками інших політичних сил, аби сформувати більшість. Яскравим прикладом того, що посади були роздані в перші дні «царювання» свідчить те, що, за інформацією з достовірних джерел, Анощенко мав зустріч з партією «Сила людей», після чого, секретарем міської ради стає Ірина Шумра, а заступником міського голови Володимир Грушевський. Згодом, між мером та ще деякими політичними партіями було підписано, так званий «Меморандум про співпрацю», де викладені основні принципи прозорості роботи ради. Однак, як виявилось, міський голова навіть і не думав дотримуватись цих принципів. Документ прирівняли до коаліційної угоди та за допомогою його чинили тиск на підписантів, змушуючи тих підтримувати рішення міського голови на сесіях. Не погоджуючись з таким станом речей «Сила Людей» вийшла з «Меморандуму», а Володимир Грушевський написав заяву на звільнення. Натомість Ірина Шумра та ще декілька членів «Сили людей», які підтримували мера, були виключені з партії та фракції в міській раді за порушення партійних принципів.

Виконання передвиборних обіцянок

Аби віддати належне своїм прибічникам, у швидкому темпі Анощенко виносить на голосування проект рішення про зміну структури міськвиконкому. Скорочення чисельності апарату було цілком логічне, але скорочення більшості посад та введення нових необґрунтовані та, якщо розібратись, суперечать усім правовим нормам, адже під скорочення потрапляли посади людей, які перебували в АТО та жінок у декретній відпустці. Поспіхом та з порушенням (юристи міськвиконкому відмовились завізовувати проект рішення) рішення приймається сесією, а далі ряд судових засідань.

У слід за новими призначеннями Сергій Анощенко показує свою щедрість та підписує розпорядження про грошову винагороду у розмірі 1000 грн деяким цікавим особам. У цей список увійшли Сергій Бедик, головний спеціаліст відділу містобудування та архітектури, новопризначена, за сумнівних обставин, прес-секретар міського голови Вікторія Коломієць, до того ж вона була власницею міського сайту 34400.net, де під час виборів активно ширились матеріали в підтримку Анощенка. Так само, винагороди удостоїлись, дивним чином призначені на посаду головного спеціаліста організаційно-контрольного відділу Наталія Слобода та спеціаліст 1-ої категорії секретаріату міської ради, депутат Олександр Стояновський (не забув Сергій Іванович і про дружину депутата Бернардетту Анету Стояновську (громадянку Польщі) та до Дня міста нагородив її премією у розмірі 500 грн.). По тисячі гривень отримали й секретар міськради Ірина Шумра та адміністратор відділу «Центр надання адміністративних послуг» Наталія Ткачук та ще ряд інших «близьких» осіб. Не забули й про інших родичів секретаря ради, батько та брат нагороджені до дня автомобіліста, за поданням самої Шумри. Цікава вибірка для преміювання виявилась у очільника Вараша, чи не так?

Справа адвоката Мудрака

Наламавши дров, Анощенко вочевидь розуміє, що непогано мати поряд довірену особу, чиїми руками зручно було б загрібати жар. У цьому випадку, «вирулювати» ситуацію з численними судовими позовами, які просто посипались на міську раду після «непопулярних» рішень мера. На одній з прес-конференцій на питання журналістів щодо кількості судових справ, де фігурує КМР, Анощенко нервово посміхаючись відповідає: «Поняття не маю. Їх дуже багато».

Часто у судах головним фігурантом є не лише міська рада, а й окремі особи, зокрема, недавня історія з секретарем ради Іриною Шумрою, котра порушила процедуру перетину державного кордону, як носій інформації з обмеженим доступом. Працівниками СБУ області був складений протокол, з яким Шумра відмовилась ознайомлюватись. Суд визнав її винною, однак справу закрили за спливом строку давності.
Щоб убезпечити себе, мер укладає договір зі своїм кумом, адвокатом Олександром Мудраком на представництво Кузнецовської міської ради у судах. За надання правової допомоги клієнт в особі Анощенка зобов’язується виплатити адвокату гонорар у розмірі аж 500 грн. Договір саме з цим чоловіком не став випадковим, радше схожий на бартер, адже перед цими подіями були ще одні, не менш цікаві та пов’язані із скандальним будівництвом дружини Мудрака.

Наталія Мудрак розпочала будівництво прямісінько на міських комунікаціях і частково не на своїй земельній ділянці, є рішення суду 2002 року про відмову у будівництві. Однак, під патронатом мера нині воно завершене, незважаючи на протести мешканців прилеглого будинку, частково на чиїй землі об`єкт збудований. Таким чином, два поверхи дев’ятиповерхівки повністю відгороджені від сонячного світла, а на місці колишньої наливайки «виріс» повноцінний гендель з графіком роботи з 6.00 до 24.00.

Виходячи з вищевикладеного і тут мер «своїх не образив», спрацював за принципом «ти мені – я тобі».

Квартиру – прокурору, або як формувався виконком

Після працевлаштування «усіх своїх» напевно варто подумати й про житлозабезпечення особливо «страждущих». У Вараші ними виявилась сім’я працівника прокуратури міста Юрія Мізюка.

Рішення щодо виділення житла сім’ї Мізюків приймає виконком, за декілька спроб авантюра не проходить, тому, аби покарати невірних, на найближчій сесії тих, хто голосував «проти» виключаються із його складу. Новий склад виконкому формується виключно з людей, підконтрольних тим чи іншим чином меру. Всі ті, хто в минулому не підтримував чи заперечував йому на засіданнях – виключаються.

Щоб не бути голослівною, познайомлю вас з таким чоловіком, як Станіслав Решетицький, це директор комунального підприємства “Міські електричні мережі”. Він клопотав перед членами виконкому щодо виділення Мізюкам квартири. Залежність Решетицького від Мізюка пояснюється нещодавніми перевірками підприємства прокуратурою, а саме Юрієм Мізюком. Однак ініціативу Решетицького не підтримав член виконкому Геннадій Дерев’янчук. Як наслідок, пана Геннадія «попросили», а його місце зайняв пан Решетицький. Так, на сьогоднішній день, виконавчий комітет Вараської міської ради складає абсолютна мерська більшість.

Повністю прибравши до рук владу у Вараші мер Анощенко не гребує порушенням законів. Нормальною вже стала практика видавати розпорядження міського голови про скликання сесії за три дні до неї, а “день депутата”, попереднє обговорення питань проводити напередодні сесії. У додаток до усього, у порядок денний подаються проекти рішень без належного оформлення (без номера, автора проекту, візування юристів, без дати оприлюднення, з порушенням Регламенту та ЗУ "Про доступ до публічної інформації"). За словами депутатів, проекти рішень про зміни до бюджету вони нерідко бачать перед самим голосуванням. Як приклад, у порядку денному сесії був пункт 10 без номера проекту рішення з назвою "щось про зміни до бюджету".

Абсурдність влади Вараша зашкалює, депутати меншості розводять руками. Будь-які спроби притягнути до відповідальності Анощенка закінчуються провалом – справи місяцями «розглядаються» різними інстанціями, а громадськість тепер сама береться за голову.

Таня Злива

Юридичний супровід здійснюється медіаюристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»:
м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

 

Читайте також