Футбол в культурі

Очевидно, що футбол це гра мільйонів і, цілком очікувано, що ця гра знаходить своє відображення не тільки в сферах, що безпосередньо с ним пов'язани на кшталт маркетингу тощо, але також серйозний футбольний слід ми бачимо і в культурі. Так, якщо на зорі минулого століття у міру зростання популярності цього виду спорту ми спостерігали футбольні теми в живопису, то сьогодні ми все частіше бачимо вуличне мистецтво і часом серед футбольних графіті можна знайти справжні шедеври. Втім, футбол тісно пов'язаний і з букмекерською складовою.

Багато великих букмекерiв є партнерами відомих клубів, втім, для рядового любителя азарту беттiнг це не більше ніж найпростіший спосіб розлучитися з грошима, за рахунок яких і існують БК. А самих ігроманів такі ресурси залучають за допомогою різних бонусних пропозицій, хоча багато хто взагалі не розбирається в деталях подібних акцій, які насправді змушують нових клієнтів ставити свої гроші, ризикуючи при цьому і зовсім ніякого бонуса не отримати. На ресурсі e2e4.ge представлена інформація про різні бонуси і промокоди, однак знову ж таки пам'ятаєте, що всі вони мають на меті витягнути з вас гроші, тому завжди зберігайте здоровий глузд і пам'ятайте, що ставити на кін можна рівно стільки, скільки вам не шкода втратити.

Мистецтво та футбольні атрибути

Ні для кого не секрет, що існують також і спеціалізовані музеї, багато з яких дійсно вражають багатством представлених експонатів. Футбольна тема простежується також і в театральних виставах та скульптурних композиціях. Нарешті, те, що лежить на поверхні, так це, звичайно ж, кінематограф. Так, безліч фільмів присвячені тим чи іншим футбольним темам або являють собою автобіографічні картини гравців чи тренерів. Нерідко футбольні протистояння двох потенційних суперників перетворюються на справжні дербі і стають предметом обговорення не тільки серед уболівальників, але також і міцно входять в культуру. Практично в кожній країні є дербі між принциповими суперниками, наприклад Манчестер Юнайтед і Манчестер Сіті в Англії, Інтер і Мілан в Італії, Реал та Барселона в Іспанії і так далі. Такі поєдинки завжди притягують увагу футбольної громадськості.

Під час самих поєдинків на трибунах нерідко можна побачити величезні банери, які покликані не тільки підтримати свою команду, але також і містять в собі різні гасла та заклики, часом вкрай суперечливого або зовсім агресивного змісту. Особливо цікаві протистояння уболівальників, які можуть обмінюватися такими виразами за допомогою розгортання таких банерів. Далеко не останню роль відіграє і футбольна атрибутика, головним чином, різні футболки, шарфи, форми і так далі. Все це, безсумнівно, має, в першу чергу, комерційну складову, і елементи зі спортивною атрибутикою топових команд продаються в колосальних масштабах. Крім того, найбільш затяті фанати можуть і зовсім зробити собі татуювання з емблемами улюблених клубів. Звичайно, найбільш активні вболівальники це англійці, втім, по емоційності з ними можуть позмагатися італійці.

Активність уболівальників

Часом футбольні баталії не закінчуються на полi, і розлючені вболівальники можуть схопитися один з одним після закінчення ключових поєдинків між принциповими суперниками. Футбольні хулігани в деякому роді заснували власну субкультуру зі своїми правилами та порядками.

Взагалі, найбільша футбольна активність спостерігається, звичайно ж, в Європі, де зосереджені найсильніші команди світу. Не меншу популярність футбол має і в країнах Південної Америки, в той час, як в північній частині континенту перевагу віддають все ж іншим видам спорту. Відносною популярністю користується футбол і в Африці, а також частково в Азії, однак, родоначальниками гри мільйонів все ж є англійці, і тут футбол це дійсно більше, ніж гра, і практично кожен мешканець британських островів вболіває за свою улюблену команду. У країнах СНД футбол теж не обділений популярністю, і не дивлячись на далеко не саму стабільної гру місцевих збірних, все ж саме футбол є грою номер один, а значить і у вітчизняній культурі футбол також займає чільне місце.

 

Читайте також