«Головне – покращити місто та екологію»: Рівне відвідав іноземний інвестор

Учора Рівне відвідав іноземний інвестор - керівник компаній European Timber  Supply LTD та Geo Consultants LTD Артур Кутаєв. Він завітав до міста на запрошення секретаря ради Віктора Шакирзяна.

Ці компанії брали участь у розробці проєктів реновації муніципального транспорту і вуличного освітлення, інженерного супроводу полігонів промислових і побутових відходів в країнах Балтії, а також у реконструкції об’єктів міської комунальної інфраструктури.

Артур Кутаєв розповів, що йому цікаво реалізувати у Рівному корисний проект за невеликий проміжок часу

«Зізнаюся, що приїхав у Рівне не спеціально. Можна сказати, по блату. Але я чув про ваше місто, бо Рівне, по-перше, – історичне місто. По-друге, це невеличке, але дуже хороше місто. На відміну від великих, де вирують гарячі політичні пристрасті, тут, я думаю, буде значно простіше і швидше просунути якийсь проєкт. Не приховуватиму, що нам цікаво було б реалізувати у вас якусь ідею, і на прикладі вашого міста показати, як можна впродовж невеликого проміжку часу, за 2-3 роки, ефективно робити хороші справи. Продемонструвати, як завдяки залученню інвестицій, наявності нової прогресивної владної команди і активних депутатів можна якісно змінити життя, щоб люди побачили, що все може бути по-іншому».

Окрім Віктора Шакирзяна та Артура Кутаєва, участь у засіданні круглого столу взяли заступники міського голови Рівного Володимир Дяк та Ігор Кречкевич, голова профільної комісії Рівнеради Катерина Марчук, начальники управлінь і керівники комунальних підприємств. Вони обговорити можливості для інвестицій у Рівному і повинні підготувати свої пропозиції і проекти, які можна буде реалізувати за європейські кошти

«У нас, у Рівному, дуже багато проблем, які необхідно вирішувати у стислі терміни. Одна з найважливіших серед них, – це питання зливної каналізації, через яку під час великих дощів підтоплює вулиці міста. Сюди ж слід відвести очистку Басівкутського озера та річки Усті, бо це наша екологія. Не менш злободенною є реконструкція мережі вуличного освітлення, провівши яку матимемо суттєву економію електроенергії, а також безпеку наших мешканців. Працювати є над чим. Тому намагаємося залучити потужних інвесторів і використати всі можливі гранти Європейського Союзу, - сказав Віктор Шакирзян. - Сьогодні, зокрема, провели перемовини з представником компаній European Timber  Supply LTD та Geo Consultants LTD Артуром Кутаєвом, який має великий досвід втілення інвестиційних проектів, в тому числі й у багатьох країнах колишнього Союзу. Чого, на жаль, не можна сказати про Україну. Сподіваюся, перші проекти, над якими вже починаємо працювати, будуть втілені до кінця цього року».
 

Артур Кутаєв розповів, що найважливіше у реалізації проектів – користь, яку вони принесуть для жителів.

«Важливо те, що немає якихось особливих вимог ні до муніципалітетів, ні до самих проєктів. Головне – покращити місто та екологію. Адже ми живемо в одному світі, він дуже маленький. І якщо, наприклад, брудно в Рівному, то брудно і в сусідній Польщі, й Угорщині, і в усій Європі. Ми приходимо зі своїми пропозиціями зробити щось хороше: розчистити території, допомогти з вирішенням проблем каналізації, теплопостачання, позбутися залежності від російського газу, перейшовши на місцеві енергоресурси. Ми приходимо, щоб створити нехай хоча б 5, 10, 15 нових робочих місць. Це ж також має значення», - розповів представник компаній European Timber  Supply LTD та Geo Consultants LTD Артур Кутаєв.

«Хочеться зробити якомога більше хороших справ, бо в Рівному жити нашим внукам і правнукам. Тому, щоб не було соромно дивитися нашим нащадкам в очі, намагаємося зробити все можливе, аби залишити по собі хороший слід.  До речі, навіть так гасло нашої фракції у Рівнераді сформулювали: «Ми прийшли не для того, щоб наслідити, а для того, щоб залишити на землі по собі слід!», - розповів секретар міської ради Віктор Шакирзян.

Додамо, що Артур Кутаєв був приємно вражений містом Рівне, яке стрімко розвивається і переконаний, що потрібно лише дати поштовх, аби ще більше прискорити цей процес

«Знаєте, я давно не був в Україні, востаннє, здається, у 1998 році в Києві і в 2011 – у Львові. Я вам зізнаюся, що пройшовшись Рівним, я був дуже приємно здивований, наскільки змінилося життя. У вас хороші готелі, кафе. Їдеш містом і скрізь бачиш магазини, ресторани, салони краси, інші об’єкти побутового характеру. Тобто, місто живе, у ньому є населення, їздять хороші машини. Україна рухається вперед. Просто треба зробити ще якийсь поштовх, щоб прискорити цей рух. Якщо ми зможемо ще чимось допомогти, будемо щасливі зробити ще одну хорошу справу».

Читайте також