Громада на Рівненщині буде офіційно співпрацювати з сусідами (ФОТО)

Демидівська громада планує підписати договір про муніципальне співробітництво з сусідніми громадами

20 вересня відбувся семінар «Використання інструментів міжмуніципального співробітництва задля кращого надання послуг населенню», під час якого обговорили запровадження співробітництва територіальних громад. В заході взяли участь консультанти Проекту ПУЛЬС Рівненського регіонального відділення Асоціації Міст України та представники громад, які розташовані неподалік Демидівської ОТГ.  

Учасники зустрічі розглянули ряд питань, які допоможуть спланувати подальші кроки у напрямку співробітництва. Консультант з правових питань Василь Курилас детально розповів про міжмуніципальне співробітництво в контексті децентралізації в Україні та Рівненській області: засади і виклики.

Консультант з питань економічного розвитку Руслана Стасюк навела реальні успішні практики такого співробітництва та презентувала алгоритм дій у впровадженні міжмуніципального співробітництва у формі реалізації спільних проектів. 

Начальник відділу економічного розвитку Демидівської ОТГ Сергій Щербатюк  презентував присутнім одну з ідей, заради якої прагнуть налагодити співробітництво. Обговорили  зміцнення практик поводження з відходами на місцевому рівні через механізм міжмуніципального співробітництва.

Фінансовий аспект та переваги муніципального співробітництва роз’яснила консультант з бюджетних питань Людмила Кушнер. Вона наголосила, що така співпраця зазвичай більш вигідна, особливо для маленьких громад, адже витрати на утримання розподіляються на усі сторони. Але якщо співробітництво налагоджене щодо підприємств, то потрібно прорахувати його спроможність. 

Захід відбувся в рамках проекту ПУЛЬС «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» IREX та ГО «Сприяння розвитку села».

Повідомляє Офіс Реформ проекту ПУЛЬС, Рівненського відділення АМУ
(фото Демидівка)

Читайте також