Громадські організації Рівненщини об`єднуються з "Прозорими радами"

Прозорі ради заради громади: коаліція інститутів громадянського суспільства розширилася

Громадськість Рівненщини об’єднується задля того, аби місцева влада стала більш ефективною, прозорою та відкритою.  Саме з цією метою рівненські громадські  організації увійшли до складу коаліції «Прозорі ради».

Коаліція «Прозорі ради» - це об'єднання громадських активістів, створене Центром Ейдос і покликане моніторити виконання місцевими радами антикорупційних норм, прийнятих Верховною Радою та змушувати депутатів на місцях їх дотримуватися. Коаліцію ще у 2015 році заснував Центр Ейдос спільно з Освітнім центром «Ініціатива», ГО «Центр громадської активності «РЕЗУЛЬТАТ», Інститутом Політичної Інформації, ГО «Асоціація Політичних Наук» та іншими регіональними  ініціативами. Єдиною  з Рівненщини на той час до коаліції приєдналась ГО «Центр суспільних дій «Сівітас».

Метою коаліції є підвищення рівня прозорості та підзвітності місцевих органів влади, що призведе до зменшення корупційних ризиків в їх роботі та забезпечить реалізацію прав громадян на контроль влади. На сьогодні до коаліції приєдналися учасники з 11 областей, які на волонтерських засадах перевіряють місцеві ради та спільно з експертами Центру надають рекомендації місцевим радам щодо прозорості та підзвітності.

Завдання коаліції:

  • Здійснювати моніторинг органів місцевої влади та документів, які регламентують їхню діяльність, щодо впровадження ними у свою роботу норм нового антикорупційного законодавства.
  • Готувати пропозиції та рекомендації щодо змін до регламентів та інших документів, які регламентують роботу рад.
  • Адвокатувати впровадження нового антикорупційного законодавства в роботі органів місцевого самоврядування.

Цьогоріч коаліцією «Прозорі ради» розроблена універсальна методологія, яка включає в себе дослідження місцевих рад за 16 критеріями, які дозволяють з’ясувати, чи закріплені норми, які забезпечують можливість громадського контролю та участі громадян в прийнятті рішень у Регламенті, Статуті, чи іншому нормативно-правовому акті органу місцевого самоврядування. Центр суспільних дій «Сівітас»  здійснює моніторинг за цими 16 критеріями чотирьох органів місцевого самоврядування Рівненщини: Рівненської обласної ради, Рівненської, Дубенської та Здолбунівської міських рад.

Відтепер, до роботи громадських активістів долучилися громадські організації: Рівненська обласна громадська організація «Комітет виборців України» та Центр моніторингу громадської думки «ТРЕНД».

Голова ГО «Центр суспільних дій «Сівітас» Володимир Зиль:

«Ми з 2015 року моніторимо місцеві органи влади Рівненщини за методологією «Прозорих рад». Минулоріч ми провели успішну адвокаційну кампанію з  імплементації ряду норм нового антикорупційного законодавства до нормативно-правових актів Рівненської обласної ради, Рівненської міської ради та Мирогощанської ОТГ. Цього та наступного року завдання коаліції більш амбітне: впровадження практик прозорості та відкритості не тільки в нормативно-правових актах місцевих рад Рівненщини. Наше завдання полягає в тому, щоб мешканці громад могли безперешкодно користуватися цими інструментами. Громадські організації, які приєдналися до коаліції мають поважний досвід роботи з впровадження заявлених завдань, тож співпраця допоможе зробити нашу роботу більш ефективною».

У коаліції заявляють що є відкритими до діалогу та об’єднання задля реалізації спільних завдань.

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Повідомляє прес-служба ГО «Центр суспільних дій «Сівітас»

 

Читайте також