Громадський бюджет Рівного: які проекти реалізовано, а які «в повітрі»?

Як відомо, громадський бюджет – це інструмент активних громадян для зміни міста, району чи області на краще. Отож, скільки проектів Громадського бюджету вже реалізовано, скільки ще реалізується цьогоріч, а скільки переноситься на наступний рік - про це та інше говорили на засіданні Координаційного комітету громадського бюджету Рівного. Відтак, відповідно до рішення міської ради, у місті Рівному звітували представники управлінь.

Загалом, проекти реалізують досить-таки успішно, зокрема:

1. Управління освіти

Під реалізацію громадського бюджету потрапило 3 проекти (2 – малі, 1 – великий за коштами):
- дитячий майданчик «Рівненська гуманітарна гімназія» - реалізований. Використано 52700 грн. Зокрема, придбано обладнання, зроблено його монтаж і встановлено майданчик для дітей мікрорайону для проведення дозвілля та прогулянок;
- тренажерно-спортивний сектор НВК №19 – реалізований. Придбано та встановлено 7 спортивних тренажерів, майданчик обладнано бруківкою;
- баскетбольний майданчик НВК № 19 - знаходиться на реалізації. Виготовлено проектно-кошторисну документацію, укладено відповідні договори із підрядною організацією і оплачено аванс. Уже ведуться відповідні підготовчі роботи.

2. Управління охорони здоров’я

На балансі управління був лише один проект, який ще знаходиться на етапі реалізації:
- реконструкція внутрішніх систем локальної комп’ютерної мережі для впровадження медично-інформаційних систем на базі Дитячої поліклініки №1 (вул.. Чорновола,72).

Монтажні роботи вже завершено, проведений Інтернет, закуплено техніку і проводяться налагоджувальні роботи. Втім, очільників хвилює питання: на якій базі вони повинні працювати, адже єдиної інформаційної медичної бази в Україні – немає.

Знають там тільки про eHealth, але як там зареєструватися на прийом – ще не розібралися. Втім, у середу приїдуть монтажники, які поставлять програми для ЦПМСД і вже через сайт medrivne.com можна буде зареєструватися на прийом.

3. Управління транспорту і зв’язку

Проект один, але передбачав встановлення 3 сонячних дерев.
- встановлення сонячних дерев у місті Рівному. Вони вже встановлені на Лебединці, на алеї Чайки (біля малого фонтану) і на автостанції «Чайка».

На ці цілі передбачалося 315535 грн., але зекономили 21774 грн. Проект виконаний і проведено випробування. Як зазначив очільник управління, проект має позитивні відгуки від молодих людей міста Рівного.

4. Управління праці та соціального захисту населення

- спільно з громадською організацією Рівного «Передзвін» завершили реалізацію проекту «Тренажерний зал для дітей і молоді з інвалідністю».

Проект передбачав 77 тис. грн. Кошти освоєні, тренажерний зал працює 4 дні на тиждень, а заняття там проводять волонтери.

5. Управління у справах сім’ї, молоді та спорту

Управління повинно було забезпечити реалізацію 4 проектів: будівництво трьох спортивних майданчиків і створення молодіжної ради Рівного. Зокрема, звертали увагу на те, що в управління немає права на користування цими земельними ділянками, а тому не реалізували ці проекти.

Втім, 23 листопада рішенням міської ради було надано дозвіл на розробку проекту щодо відведення землі управлінням під реалізацію проектів Громадського бюджету. Відтак, їх реалізація планується наступного року.
Щодо 4-го проекту – створення молодіжної ради, то з автором проекту вже ведуться переговори щодо його реалізації. Ймовірно, він таки стартує ще до кінця цього року.

6. Управління культури і туризму

- проект «Оновимо бібліотеку – збережемо центр культури» - реалізовано. Кошти використано в повному обсязі: зроблено ремонт в бібліотеці і створено відео-поезію (31 ролик);
- «5-ти денний семінар вокально-артистичного напрямку в Рівному - реалізовано. Затверджені кошти – використано;
- «Від мамонтів до Рівного» - в процесі реалізації. Зібрано та вивчено завдання та дані, зроблено веб-портал, додаток й інші підрозділи;
- облаштування музичного майданчика відпочинку для пенсіонерів міста Рівного – в процесі реалізації. Закуплено вже все, а також на проекті зекономили 8200 грн. Втім, стартуватимуть вони з весни, з початком паркового сезону.
- «Парк на Грабнику - створення кращих умов» - в процесі реалізації. Громадським бюджетом передбачено 327 тис. грн.
- проект будівництва майданчика для проведення дозвілля мешканців міста в парку біля Палацу дітей та молоді – не реалізовано. Проблема з виконанням виникла через те, що управління не може користуватися тією землею.

Втім, завдяки рішенню міської ради від 23 листопада управління отримало необхідні дозволи, а тому реалізацію проекту заморозили на деякий час і перенесуть на наступний рік. На цей проект передбачено 600 тис. грн на оформлення трьох ділянок, адже парк збирають по частинах (майже 3 га). Крім того, в парку проведено обстеження бетонних конструкцій;

- освітлення входів у парк ім. Шевченка в темну пору – в процесі реалізації. Укладено договір і проплачений аванс. Прогнозують, що до кінця року роботи будуть зроблені.
- проект «Рівненська міська ліга КВН «Крок» - реалізовано. Проведено міську телевізійну лігу КВН. Залишок - 15450 грн.
- Всеукраїнський хореографічний фестиваль до Міжнародного дня танцю із історичною складовою м. Рівного – виконано. Залишок - 44379 грн.
- Рівненський телевізійний гранд-проект «Знай наших» - реалізовано. Орієнтований залишок – 85 тис. грн. Проведено 1 етап шоу.
Відтак, як зазначає керівник управління культури Тарас Максименко, цьогоріч повністю реалізовано 7 проектів, 1 - частково, а 2 проекти поки заморожено.

7. Управлінню ЖКГ дісталося найбільше проектів. Зокрема:

- відновлення літньої театральної сцени та дитячого майданчика біля неї по вул. Грушевського – в процесі реалізації. Складена проектно-кошторисна документація, експертний висновок і дозвіл. Уже ведуться реставраційні роботи і в цьому році проект буде виконано;
- дитячий майданчик у районі Гідропарку – в процесі. Є вже вся документація, ведуться роботи і проект буде завершено ще цього року;
- відновлення знищеного природного ландшафту та зелених насаджень на ділянці парку на Пагорбі слави - в процесі реалізації.

Виконання проекту затягли через судові позови, відтак, до кінця цього року він не буде дороблений. Запевняють, що його перенесуть на наступний рік;
- облаштування тротуару в районі котеджного містечка «Щасливе» - в процесі реалізації. Вже отримали дозвіл на початок робіт;
- громадський простір поблизу Краєзнавчого музею – в процесі реалізації. Планують виконати на 100%, але поступила пропозиція від автора проекту усе необхідне встановити навесні;
- дитячий майданчик по вул. Марусі Чурай - земельна ділянка колишньої школи №14 - не буде реалізовано цьогоріч у зв’язку із земельним питанням. Перенесено на наступний рік;
- облаштування пониження тротуарів у місті - проект уже завершують;
- будівництво еко-парковки – в процесі реалізації. Змінено місце розташування еко-парковки по вул. Пластова.

Хоча є виконавець, але не вирішено питання з грошима,адже 22 тис. грн, передбачених кошторисом, виявилося замало. Максимум, який може бути на цю суму – еко-парковка на 1 машину. Саме тому реалізацію цього проекту планують перенести на наступний рік;

- будівництво громадського простору на перехресті вул. Словацького та бульвару Незалежності - не буде реалізовано через те, що деякі мешканці категорично проти. Втім, Секретар Рівнеради Сергій Паладійчук пообіцяв домовитися із протестувальниками;
- реконструкція парку на Ювілейному – облаштування сучасного спортивного майданчика – в процесі реалізації. Активно ведуться роботи з облаштування.

До слова, ще один із проектів був переданий до управління ЖКГ тільки у вересні, тому його реалізація поки не планується.

Усі охочі можуть запропонувати свої ідеї, долучитися до команд і голосувати за інші цікаві задумки. Проекти, які найбільше підтримають кияни шляхом е-голосування, будуть реалізовані Містом під контролем авторів та громадськості.
 

Читайте також