Карантин вихідного дня: для закладів і працівників планують виплачувати компенсації

Сьогодні близько 10-ї години ранку в Рівному під стінами обласної адміністрації зібрались понад дві сотні людей. Це – представники сфери громадського харчування. Люди вийшли на акцію протесту проти впровадження у країні «карантину вихідного дня».

Обурені мешканці не лише Рівного, але й Костополя, прийшли з плакатами: «Заборона на заборони», «Не закривайте! Працюють люди!», «Ресторани, кафе, бари – в них теж працюють чиїсь тати і мами», «Рівненщина проти утисків малого бізнесу», «Ми безпечніші, ніж супермаркети та маршрутки», «Хто нагодує наших дітей» та інші. Загалом було більше двох сотень учасників. 

Аби передати вимоги рівнян для Кабінету Міністрів, до мітингувальників вийшли заступники голови ОДА Сергій Подолін та Ігор Тимошенко.

«Ситуацію ми контролюємо, але на сьогодні ситуація дійсно критична. Уряд невипадково приймає таке рішення. До речі, перед тим, як прийняти рішення, ми не знаємо точно, як буде воно сформульовано, але точно будуть передбачені компесаторні механізми для всіх закладів, для всіх працівників. Це задекларував прем’єр-міністр. Якщо карантинні заходи запроваджуються, то для тої чи іншої сфери буде обов’язково передбачена компенсація», - зазначив Ігор Тимошенко.

Сергій Подолін та Ігор Тимошенко (справа)

Аналогічні акції протесту відбуваються майже у всіх обласних центрах України. Мешканці незадоволені можливістю впровадження такого виду карантину. Адже він передбачає, що у вихідні працюватимуть лише продуктові магазини, АЗС, ветеринарні аптеки та курсуватиме транспорт. А от закладам сфери обслуговування у вихідні можна буде працювати хіба що «на виніс».

«Нас вже весною закривали, тепер знову. Чому не закриють магазини, маршрутки, супермаркети? Якщо вже перекривати кисень, то всім. Чому ми маємо страждати в той час, коли інші заробляють гроші. Нам теж треба за щось жити», - розповіла протестувальниця Катерина.

 До слова, рішення про впровадження в Україні «карантину вихідного дня» будуть розглядати сьогодні на засіданні уряду.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що уряд готовий підставити плече, щоб підтримати наших підприємців під час посиленого карантину вихідного дня. Ми розуміємо, що будь-які обмежувальні заходи впливають на роботу частини бізнесу. Тому повною мірою відновимо та розширимо наступні програми підтримки:

  • компенсація частини зарплат робітників у зв’язку з простоєм виробництва. Це програма по частковому безробіттю, завдяки якій навесні-влітку вдалося зберегти понад 450 тисяч робочих місць;
  • виплати на дітей для родин підприємців, що діяли навесні цього року;
  • разом із Торгово-промисловою палатою опрацьовують механізм реалізації форс-мажорних обставин у зв’язку з карантином вихідного дня.

Читайте також