Кириллов-Муляренко: другий раунд

 «Батьківщина» повертає контроль

Нещодавно голова Рівненської обласної ради Микола Драганчук захотів створити управління комунальною власністю замість відділу. Туди має додатися ще одна посада начальника. Це розлютило «радикалів». Адже зараз начальником відділу є близька до них людина – Юрій Нілабович. Після створення управління вся влада над комунальними закладами буде зосереджена в одних руках. Цією людиною буде голова обласної ради. До слова, Микола Драганчук є представником «біло-сердечних». Хоч в партію він не вступав, але на виборах користувався брендом команди Юлії Тимошенко.



 

Офіційно вам скажуть, що в області діє аж 120 підприємств. А у відділі по контролю за «комуналкою» працює всього шість людей. Тому через брак кадрів «тримати на повідку» діяльність усіх закладів немає змоги. Але це все – нісенітницею. Адже багато директорів державних підприємств області було призначено через лобіювання різних політичних груп. Це дає можливість політикам черпати звідти фінансовий ресурс. Тому й зараз ми спостерігаємо протистояння групи Михайла Кириллова та Блоку Петра Порошенка. Їх «двобій» за контроль над Рівненським аеропортом та обласним водоканалом показав, хто за чим стоїть.

Медичний «рекет» і Кириллов

Сама держава змусила лікарів та освітян через недофінансування займатись вимаганням грошей. В школах і садочках збирають кошти із батьків на пластикові вікна, ремонти, додаткові зошити та інше. У лікарнях те ж саме. В медичному закладі вам безкоштовно не зроблять будь-яку процедуру. Таке «доїння» хворих називається – «благодійним внеском». Весь казус в тому, що ви можете його не платити. Але рідко пацієнти до останнього відстоюють свої права. У народі вважається, що нерви – дорожчі. Суми «пожертв» – різні, а хворих, які їх здають, - сотні. Тому це великий необлікований фінансовий ресурс.

Ситуація змінилася після обрання Михайла Кириллова головою обласної ради. Спеціально під ці гроші почали створюватися благодійні фонди. На один з таких «натикнулися» під час свого розслідування журналісти «Громадського ТВ». Він називається «Ескулап Рівного». Його засновниками є керівники обласних медичних закладів. Тобто ті, хто і примушує лікарів, займатися «зароблянням». Частину з цих керівників медзакладів, до слова, призначали за поданням тодішнього голови обласної ради Михайла Кириллова.

Зареєстрована організація у приватній квартирі. Але офіційно вона функціонує на другому поверсі обласної ради в 239 кабінеті.



 

Нагадаємо, що Михайла Кириллова під час каденції звинувачували в тому, що він домовився з «кадрами Берташа». Тобто, майже всі ті, хто був на посадах при «регіоналах», залишилися працювати. Мабуть, лише потоки перенаправили. Особливо яскравим був скандал, коли перепризначали головного лікаря Обласного перинатального центру Вікторію Єнікеєву. Вона разом з «регіоналами» освоїла понад 82 мільйони гривень на реконструкцію перинатального центру. Потім їй виділили ще 15 мільйонів гривень. Ця реконструкція стала найдорожчою в Україні із закладів подібного рівня.

А очолила благодійний фонд «Ескулап Рівного» радниця Михайла Кириллова – Наталія Глибович. Додамо, що Михайло Кириллов уже не голова обласної ради, але вона й досі ним керує, й поки що офіційна адреса офісу цього фонду не змінилася. Він так і залишився в 239 кабінеті будівлі облради. Діє організація простою. Збираються засновники фонду (керівники обласних лікарень – прим. ред.) та «розпилюють» ці гроші. Публічних звітів ця організація не робить.

За словами Наталії Глибович, скільки благодійна організація в рік акумулює грошей хворих – таємниця. Хочете її взнати, проводьте фінансовий аудит. От так працює ця громадська організація. Достеменно не відомо, чи має зиск від роботи «Ескулапа» Михайло Кириллов. Цього й ніхто ніколи не доведе.

До речі, якщо голова обласної ради чи керівник Рівненської ОДА працюють у зв’язці з будь-яким керівником комунального закладу, то його не буде перевіряти жодна інспекція. Аудиту теж не буде.

Битва за аеропорт

Це підтверджує історія із Рівненським аеропортом. До сьогодні ним за підтримки команди Михайла Кириллова керував Ігор Насинюк. Як тільки заклад став заробляти та поповзли чутки про майбутні чималі фінансові надходження, то «губернатор» Олексій Муляренко почав робити усе, аби поставити туди свого керівника. На об’єкт прийшла фінансова перевірка, яка накопала порушень на один мільйон гривень. До того, як головою Рівненської обласної ради був Михайло Кириллов, ніякою перевіркою на аеропорті й не пахло.

 

Зараз люди близькі до Кириллова почали прикриватись колективом. Тепер кілька десятків працівників аеропорту прийдуть на сесію Рівненської обласної ради, аби за всяку ціну відстояти Насинюка. В свою чергу, пропрезидентська партія буде робити усе, аби призначити туди свого директора. Тому в майбутньому на нас очікує ще те видовище.

Кредит під Карауша

Аеропорт – це вже другий двобій. Перший, оточення Михайла Кириллова програло для БПП. Він стосувався керівника Рівненського облводоканалу. На цю посаду претендував соратник Кириллова, голова фракції «Конкретних справ» Богдан Файфура. Але «Солідарність» їх переграла, домовившись із Андрієм Караушем, який керує водоканалом ще з часів «регіоналів».

Громадськість довго не могла зрозуміти, що відбувається. Депутат обласної ради Богдан Файфура має відношення до будівельного бізнесу. Його компанія «ІБК Дедал» активно бере участь в багатомільйонних тендерах, які проводить обласне управління будівництва та архітектури Рівненської ОДА. Для чого йому керувати водоканалом, який довгий час був збитковим. Але нещодавно стало відомо, що підприємство отримає 22 мільйони гривень від держави. Гроші підуть на автоматизовану систему диспетчерського спостереження та управління. 

Також водоканалу Європейський банк має дати «цільовий» кредит в 20,5 мільйонів євро. Його використають на будівництво нової системи очисних споруд Рівного. Як Андрій Карауш вміє розпоряджатися грошима, ми уже спостерігали.

Нещодавно телеканал «Інтер» демонстрував, як в усіх на очах була провернута схема. На неї відреагував сам заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов. Справа у тім, що тендер проходив через систему «ProZorro». В ньому брало участь 11 компаній. Але в один момент дев’ять підприємств були дискваліфіковані. Договір на закупівлю підписали із ТОВ «Акваінтех Україна». Засувки придбали вдвічі дорожче, ніж мали. Можлива переплата склала 586 тисяч гривень.

Журналісти навідалися до офісу компанії-«щасливиці». Але виявилося, що за цією адресою знаходиться стара котельня. Ніякої компанії там ніколи не було.

Можете не сумніватися, що гроші, які зараз очікує водоканал, «пустять» туди, куди треба. А реконструкцію та будівництво очисних споруд проведуть недалекі до влади компанії.

Тому те, що зараз відбувається в області є змаганням за владу та гроші. Це політичне протистояння, у якому одна команда відганяє другу від «меду». Схоже, голові Рівненської обласної ради Миколі Драганчуку це вже набридло. Напевне, він добре знає, хто стоїть за роботою того чи іншого підприємства. Тому й зараз хоче взяти владу над «комуналкою» в свої руки. Адже той, хто її контролює, може мати чималі фінансові дивіденди.

Ось так наші можновладці думають про власну вигоду, прикриваючись інтересами громади.


Богдан СЛОНЕЦЬ

 

Юридичний супровід здійснюється медіа юристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»:
м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

Фото: 4 влада, Інна Білецька, Інтер

Читайте також