Коледж – не вихід: усі одинадцятикласники Рівненщини тепер повинні здавати ЗНО

Якщо раніше деякі юнаки та дівчата йшли здобувати професію після 9 класу, аби оминути Зовнішнє незалежне оцінювання, то цьогоріч уже так не вийде. Відтепер ЗНО складатимуть не тільки випускники шкіл, але й студенти коледжів після другого курсу навчання. Це одна з новацій, які ввів Український центр оцінювання якості освіти. Про це та інше сьогодні в Рівному повідомили директором Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк та начальник відділу управління освіти і науки Рівненської ОДА Святослав Сидорук.



Святослав Сидорук зазначив, що цьогорічне ЗНО має певні особливості, у зв’язку з чим планують збільшити мережу закладів освіти, на базі яких буде проводитися незалежне оцінювання. Викликано це тим, що цьогоріч будуть залучені до участі в ЗНО учні професійно-технічних навчальних закладів та учні вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації (коледжі).

Втім, зважаючи на те, що в коледжах і школах трохи по-різному підходять до вивчення української мови (може бути ріні кількості годин), виникає питання, чи варто оцінювати їх за одним ступенем. Це відбудеться вперше, дотепер ЗНО не застосовувалося у формі державної підсумкової атестації для випускників професійно-технічних закладів і коледжів. Це дасть можливість порівняти, який рівень підготовки є у школі, профтехзакладі й коледжі.

З цього приводу Лариса Середяк зазначила, що програма української мови закінчується в 9 класі, а 10-11 – повторення і в коледжі 1-2 курс – це повторення. На її думку, це не є перешкодою для проведення ЗНО для цих учнів.

«9 клас завершив вивчення української мови. Але ж коледжу для вступу вступники здавали українську мову. Тобто вони взяли дітей, які здали українську мову і на базі, вони дають (йдеться про години на вивчення української мови – ред..)перший-другий курс і, можливо, раз на два тижні для того, щоби дати атестат. Атестат у нас однаковий».

Крім того, вона розповіла, що цьогоріч студенти коледжів і ВПТУ здаватимуть тільки українську мову та літературу. Натомість, у 2019 – два – математику або історію і 2020 передбачають, що студенти здаватимуть всі три предмети з ДПА.

«Звичайно, для них це трошки стрес, тому що частина учнів 9-класників ішли в коледж після 9 класу,аби уникнути ЗНО (Вони відверто кажуть: «Ми від вас втікали, а ви нас догнали»). Система оцінювання є одна. При тому, що ми добре розуміємо, що в системі оцінювання загальноосвітньої школи 1,2,3 – оцінки позитивні і ті, хто напишуть ЗНО на 1,2 і 3 - отримають атестат. А сьогодні в Положенні про ДПА коледжів написано: 1,2,3 – буде відрахований із коледжу. Але українська мова є вступний у них іспит. До них не могти прийти «нулячі» діти скажімо так, бо вони би просто не поступили туди».


Олеся БОРОВЕЦЬ
 

 

Читайте також