Коли пільговики Рівненщини почнуть платити за проїзд?

http://www.golosno.com.ua

Уряд підготував порядок монетизації пільг на проїзд у громадському транспорті. Розраховуватися та змінювати ліміт у 30 поїздок на місяць мають право місцеві органи влади. Однак якщо одні пільговики таким нововведенням радіють, то інші вимагають скасувати постанову. Про це пише сайт Голосно. 

Суть нововведення у тому, що пільги на проїзд замінять на грошові компенсації, а розраховуватися з людьми має місцева влада. Відповідно до постанови Кабміну, пільговики мають право мінімум на 30 поїздок за місяць у громадському транспорті. Однак цю цифру влада може корегувати на місцях. І збільшувати  фактично до безкінечності. Чи збираються втілювати цю постанову на Рівненщині – дізнавалися наші журналісти.

Пенсіонерка Ганна Петрівна каже, що краще заплатити гроші, а не принижуватися щоразу, запитуючи у водіїв: «Можна за посвідченням?».

– А скільки бувало такого, що перед носом мені закривали двері маршрутки чи тролейбуса і їхали. Шофери бачать же, що стара людина… А так отримала би кошти і хочу їду, а хочу – не їду. Заплатила, як всі, та й по всьому, – говорить рівнянка Ганна.

Зараз право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті мають 37 категорій громадян. Однак кожне місто до цього переліку може додавати свої категорії. Тепер у регіонах мають самі встановлювати кількість пільгових поїздок на місяць, а відтак і розмір виплат. Відповідно до розпорядження голови Рівненської ОДА Олексія Муляренка, мінімальну кількість поїздок лишили таку ж, як рекомендував Кабмін – 30, а мінімальний розмір компенсації сягнув 90 гривень на місяць.

За словами чиновників, суму вирахувати було не складно. Адже «формулу» запропонував уряд: середню вартість проїзду у міському комунальному транспорті в області помножено на мінімальну кількість поїздок. На Рівненщині є два комунальні автотранспортні підприємства. В обох вартість проїзду – три гривні.

Для осіб з інвалідністю I групи або дітям з інвалідністю (крім дітей до шести років); для осіб з інвалідністю I, II групи та дітей з інвалідністю (крім дітей до шести років), які навчаються у закладах загальної середньої, професійної (професійно-технічної) та вищої освіти або проходять реабілітацію, розмір щомісячної готівкової виплати збільшується вдвічі.

А от пенсіонери за віком пільг, відповідно до постанови, не матимуть.

Перевізники вже чекають, що пасажири свої пільги отримають готівкою, і тоді кожна людина, що заходить у транспорт, буде платити за проїзд. Проте  управлінці міст налаштовані не так оптимістично. Заявляють, що новація надто дорога і не на часі. І поки тільки підраховують, скільки ж доведеться викроїти з бюджетів коштів. Втішають себе та людей, що таке рішення не є обов’язковим – кожна територіальна громада сама буде визначатися, чи переходити на нові правила, чи залишати все як є.

В Рівненській облдержадміністрації повідомляють, що навіть за вказаних умов в області щомісяця потрібно мінімум 14 мільйонів гривень на компенсацію пільговикам проїзду в міському, приміському та міжміському транспорті. Бо ж попри те, що постановою виключено із переліку пенсіонерів за віком, у краї налічується близько 125 тисяч пільговиків.

– Перевізники та управління транспорту Рівненської міської ради безумовно зацікавлені в тому, аби в місті вдалося впровадити монетизацію пільг. І було б добре, аби це зробили вже у цьому році. Але все залежатиме від можливостей міського бюджету і доброї волі депутатів. На наше переконання, впровадження монетизації зменшило б в рази кількість скарг на водіїв громадського транспорту. Прогнозую, що на відсотків 50%. Бо отримавши кошти на проїзд, пільговим категоріям не довелося б принижуватися і проситися у маршрутку, до прикладу. А діяла б звична схема: платиш – їдеш, – говорить начальник міського управління транспорту Віталій Миронюк.

Враховуючи, що у місті близько 60 тисяч осіб, які мають право на пільговий проїзд, то щомісяця з бюджету Рівного мінімально потрібно близько 5,4 мільйона гривень.

– Якщо станеться так, що нам доведеться відшкодовувати пільговий проїзд, то, очевидно, будемо робити це емпіричним шляхом. Визначатимемо критерії: скільки коштів доведеться витрачати на одну людину, в якій послідовності, якій категорії. Ще буде не одна консультація і з урядом, і між містами. Поле тут неоране, і очевидно, що можуть бути помилки. Хотілося б робити їх якнайменше, бо розумію, що ситуація дуже чутлива, особливо щодо тих людей, які малозабезпечені. А саме їх це насамперед стосується, – прокоментував ситуацію міський голова Рівного Володимир Хомко.

В постанові зазначено також і те, що сума виплат повинна змінюватися відповідно до зміни вартості проїзду у транспорті. Зрозуміло, що з часом  цифри тільки зростатимуть.

І поки чиновники тільки вивчають, окремі пільговики вже вимагають скасування постанови. До прикладу, днями на засідання постійної комісії з питань гуманітарної політики Рівненської обласної ради прийшли представники Рівненської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану. Стверджують, що таке «покращення» їм ні до чого. Бо ж, оскільки впровадження монетизації по суті справа добровільна, то як же бути, якщо в одному регіоні лишать усе як є, а в іншому почнуть виплачувати кошти? Виходить, що пільговик, не отримавши грошей на проїзд, бо в його населеному пункті влада лишила все як є, в іншому місті, де впровадили постанову, змушений буде платити. Не подобається ветеранам і той факт, що без пільг лишають тих, у кого пенсія, по суті, найменша  – пенсіонерів за віком.

Директор обласного департаменту соцзахисту Олексій Шамак запевняє: поки боятися немає чого, бо практично жоден населений пункт області фактично на впровадження монетизації не налаштований.

– Наскільки мені відомо та скільки доводилося спілкуватися із представниками міста Рівне і районних центрів, громад, ніхто на сьогоднішній день приймати рішення про монетизацію не буде. Це тягне за собою дуже значні кошти. Навіть у випадку встановлення мінімальної кількості поїздок у місяць. Так, відповідно до постанови, Рівненська ОДА  була зобов’язана затвердити суму. Вона це і зробила. Але місцеві органи влади можуть приймати рішення про монетизацію або далі фінансувати перевізників, які будуть возити пільгові категорії людей. У договорах з перевізниками є пункт, який передбачає, що вони зобов’язані безплатно перевозити пільгові категорії населення. Тож поки органи місцевого самоврядування не ухвалять рішення про виплату компенсацій за проїзд, перевізники, виходить, і надалі повинні возити пільговиків безкоштовно, – запевняє Олексій Шамак.

Читайте також