Конфлікт за владу у Вараші: чи перевірятимуть причетних на детекторі брехні?

Громада Вараша вже протягом тривалого часу є свідком брутального протистояння депутатського корпусу та міського голови Сергія Анощенко. Постійні скандали і принизливі публікації в засобах масової інформації створюють негативний імідж для місцевої влади та державній владі в цілому. Тому містяни зареєструали петицію, в якій вимагали, аби всі причетні до цього скандалу особи пройшли тест на детекторі брехні.  У петиції йдеться:

Тому, виходячи з конституційного принципу права громадянина на отримання об’єктивної інформації, що впливає на прийняття рішення про вибір, пропоную Вараській міській раді терміново розглянути питання та прийняти рішення щодо виділення коштів. на проходження перевірки доброчесності на поліграфі (детекторі брехні) усіма причетними особами: депутатським корпусом міської ради у повному складі, депутатами обласної ради від нашого міста, журналістами, які висвітлюють діяльність ради, заступниками міського голови та особисто міським головою. 

Підписи почали збирати ще 24 січня. Натомість, 20 лютого Сергій Анощенко дав відповідь, так як петиція набрала потрібну кількість голосів. У відписці Анощенка зазначено:

На Вашу петицію щодо проходження тесту депутатами міської ради, керівництвом міської ради та виконавчого комітету на детекторі брехні, яка надійшла на веб-сайт Вараської міської ради та виконавчого комітету, зареєстрована 24.01.2018 за №1/03.3-14/17 та набрала необхідну кількість голосів, повідомляєно наступне. 

Підняте Вами питання потребує виділення додаткових коштів з міського бюджету та розроблення відповідної цільової програми. 

Використання поліграфа в Україні здійснюється на підставі норм Конституції України (ст.28, 32), законодавства про працю та інших нормативно-правових актів. У ст.28 Конституції України наголошується: "Жодна людина без її вільної згоди не може бути піддана медичним, науковим та іншим дослідам". Використання поліграфа підпадає під формулювання "інші досліди". У ст.32 Конституції України закріплено, що збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її письмової згоди " не допускається". 

Відповідно Ваша петиція направлена на розгляд депутатів Вараської міської ради та проводиться робота з підготовки відповідного проекту рішення міської ради.  Дана відповідь може бути оскаржена до вищих органів влади або/та суду.

Читайте також