Користь для врожаю і підтоплення: до чого призведе танення снігів на Рівненщині

Станом на 6-ту годину ранку 19-го лютого висота снігового покриву на метеостанції у Рівному становила орієнтовно 16 сантиметрів.

Минулого тижня населені пункти області зазнали снігових переметів, висота яких подекуди сягала двох метрів.

Які наслідки матиме така кількість снігу, наші журналісти розпитали в керівника Рівненського обласного центру з гідрометеорології Богдана Масовця.

«Якщо брати минулий рік, у нас взагалі не було опадів і земля до певного часу, десь до середини травня, в нас земля була не зволожена – суха. Вона зволожилась, як тільки випали дощі. Цей сніг, який зараз на землі, він буде розтавати поступово. Швидше за все так буде на наступному тижні, адже ми очікуємо денні температури плюсові, а нічні там будуть невеликі мінуси».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині очікується різка зміна погоди.

Сніг розтаватиме і входитиме в землю, чим частково підвищиться рівень води у ставках, річках, озерах, колодязях. Це може призвести до підтоплень. За словами Богдана Масовця, вони будуть незначними.

«Можливі незначні затоплення на тих територіях, де низини. За попередніми оцінками, в період весняного водопілля і льодоходу, масового досягнення річковими водами небезпечних відміток не очікуємо. Відбуватиметься затоплення заплавних територій», - каже Богдан Масовець.

Він додав, що можуть бути і обтоплення річковими водами:

«При проходженні максимального водопілля не виключено обтоплення річковими водами, відрізання від основних шляхів сполучення та часткові підтоплення територій, присадибних ділянок, об’єктів. Але це все не носитиме масового характеру. Там, де воно не повинно бути, не буде. Але в низинах – варто чекати».

Позитивно велика кількість снігу впливає на врожаї.

«По врожайності, то земля зволожена нормально. Сніги небезпечні і дискомфортні для людей,  але для врожаю і для культур, які вирощують на території області, це добре. Земля з цим снігом зволожиться», - розповів Богдан Масовець.

Нагадаємо, що минула ніч була найхолоднішою цього місяця. Тепер же на мешканців чекає поступове потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Рівненщині видалась найморозніша ніч у цьому місяці

Читайте також