Коронавірусу вже рік: топ-10 фактів про COVID-19

Рік тому, 17 листопада, у Китаї було зафіксовано перший випадок коронавірусу.  55-річний чоловік у провінції Хубей, можливо, був першим, хто заразився вірусом.

У зв'язку із "днем народження" Covid-19, ми зібрали цікаві факти про вірус.

  1. Covid-19 і SARS-CoV-2 - не одне й те саме. Covid-19 - це захворювання (D - скорочення від disease), викликане новим коронавірусом. SARS-CoV-2 - назва самого вірусу. CoV - скорочення від CoronaVirus, коронавірус. Так називають родину вірусів (загалом їх близько 40), які зовні нагадують сонячну корону через відростки у вигляді шипів.
  2. У багатьох інфікованих (18% чи майже у кожного п'ятого) відсутній навіть кашель. Хвороба перебігає взагалі без симптомів - людина може не підозрювати, що хвора.
  3. У Південній Кореї вірус вдавалося стримувати, поки кількість хворих не сягнула 30. Але жінка, яка отримала кодову назву "Пацієнт 31", заразила близько 1200 людей. За 10 днів кількість інфікованих у Південній Кореї зросла з 30 до 5000
  4. Пандемія вже дісталась найвіддаленіших куточків земної кулі, зокрема відомого острову Пасхи, де 24 березня офіційно підтвердили перший випадок - захворів 42-річний чоловік.
  5. Хірургічні маски НЕ захищають від коронавірусу. Його часточки настільки малі, що легко проходять крізь пори. Вони потрібні тим, хто є носієм вірусу, щоб не заражати навколишніх.
  6. Щоб ви уявили собі розмір вірусу: на вістрі голки можна легко розмістити близько 100 млн його копій.
  7. У повітрі коронавірус зберігає життєздатність (тобто може заражати здорових людей) протягом трьох годин. На пластикових і сталевих поверхнях SARS-CoV-2 залишається небезпечним до трьох днів, на папері та картоні - до доби, на міді - до чотирьох годин.
  8. Антибіотики проти коронавірусу не діють. Як і проти будь-якого іншого вірусу, зокрема грипу або герпесу.
  9. SARS-CoV-2 продовжує мутувати. З грудня по березень деякі варіанти вірусу встигли змінити геном вже 14 разів.
  10. Гіганти фармації Pfizer та BioNTech розробили вакцину від коронавірусу. Її протестували на 43 500 людей у шести країнах, і не було жодних проблем з її безпечністю. Дослідження показали, що вакцина може захистити понад 90% людей від зараження Covid-19.

За інформацією Укрінформ.

Читайте також