Луценко «заходить» на Рівненщину: керівництво області зміниться

 Прокурорські ігри

Першими паростками політичної авантюри було затримання екс-заступника прокурора Рівненщини Андрія Боровика. Його привселюдно вивели, звинуватили в організації схеми «дахування» незаконного видобутку бурштину. Одразу після цього «новоспечений» Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що на нашу обласну прокуратуру чекає «чорний день». І на камеру додав, що її керівника Анатолія Ковальчука буде звільнено. Причиною назвав те, що в його підпорядкуванні був Боровик. Інших претензій до самого Ковальчука немає.

Усі добре пам’ятають, як колишній Генпрокурор Віктор Шокін «виставляв за двері» тодішнього прокурора Рівненщини Сергія Кубрака. Із Києва приїхала перевірка та «накопала» на нього порушень аж на 27 аркушів. Як переконують наші джерела, тоді Кубрака просто попросили піти по-хорошому. Він відмовився. Судячи з усього, з Анатолієм Ковальчуком вийшло те ж саме. Адже старі схеми потрібно було знищити. Ніхто не знає, чи «сплетені» нові. Але уже зараз відомо, що справа «бурштинової мафії» розвалюється.

Як пишуть «Наші гроші», із усіх затриманих під вартою залишилися лише двоє людей – Андрій Боровик та екс-очільник Сарненської місцевої прокуратури Рівненської області Вадим Топольський. Останньому взагалі інкримінують вимагання хабаря, перевищення службових повноважень та викрадення автомобіля. Про організацію злочинного угрупування мова не йде.

Після Ковальчука в прокуратуру Рівненщини прислали «термінатора» Олега Соболя. Саме так його на представлені охарактеризував Юрій Луценко. Адже він не пов`язаний ні з ким із місцевих.

Несподівано для всіх Соболя переводять на таку ж посаду тільки в іншу область. Мабуть, з чимось не впорався. Сам очільник прокуратури Рівненщини каже, що це пов’язано із позицію його керівництва.
Йому її висловили вчора у Генпрокуратурі.

«Поки з наказом я неознайомлений, але переведення – правда. Думаю, це відбудеться на наступному тижні», - розповів Олег Соболь.

Новим прокурором області тепер має стати Богдан Подубинський з Львівщини.
 

Удар по друзях

Через три місяці після подій в обласній прокуратурі в епіцентр скандалу потрапляє керівництво ДФС Рівненщини. Звинувачення у відмиванні коштів летять в сторону Дмитра Зайцева та його дружини. Їх озвучує Юрій Луценко в своєму Facebook. 

Але нікого не затримують. З часом усе затихає. Дмитро Зайцев перестає бути публічним, ходити на телевізійні ефіри. Цього року до фіскалів знову приїжджають працівники Генпрокуратури та СБУ. Вивчають якісь документи. Говорять, що це уже друге неформальне попередження для Дмитра Зайцева. Легко «збити» його не могли, адже Зайцев має тісні контакти з теперішнім керівництвом Рівненщини.

Якщо він сам не залишить свій пост, то його можуть відсторонити уже в травні. Згідно постанови Кабміну від 29 березня 2017 р. N 237, на Рівненщині буде сформована міжрегіональна митниця ДФС. Формально, уся реформа зводитиметься до зміни назви та керівництва митниці та ДФС в області. На роботі залишиться той, хто домовиться у Києві.

Подейкують, що новим очільником Міжрегіонального головного управління Державної фіскальної служби буде Андрій Чаборай. Зараз він керує митницею. До нього за останній час уже тричі приїздила перевірка. І ситуація дуже дивна. Бо жодних її результатів не оголошували, а роботу інспекторів не перевіряли. Таке відбувається лише тоді, коли вирішуються кадрові питання. Рапорти уже мають лежати в Києві. Один з них може бути позитивним, а другий – негативним. Усе залежить від того, чи пішов Чаборай на співпрацю з ким треба.

Дехто каже, що Дмитро Зайцев та Андрій Чаборай товаришують. Є ще твердження, що вони куми. Це може бути імовірним, бо починали свою роботу вони у органах податкової міліції.

Генерал-майор іде

Ще однією кадровою несподіванкою стане зміна головного поліцейського області Валерія Присяжнюка. За нашою інформацією, це станеться в найближчі тижні. Йому вже шукають заміну.

Коментувати ситуацію генерал-майор поліції відмовився, перепросивши. Сказав, що зайнятий. Але додав, що обов’язково поспілкується з журналістом Rivne.media після свят.

Начальник управління кадрового забезпечення поліції Рівненщини Ігор Федорчук розповів, що офіційно заяви на звільнення Присяжнюк не писав. Тому зараз це лише чутки. Достеменно невідомо, чи пов’язано це з діяльністю Генпрокурора Юрія Луценка.

«Губернатора» врятували

Вже давно Юрій Луценко хотів мати на Рівненщини свого голову ОДА. Втілити задумане, будучи головою парламентської фракції БПП, було неможливо. Як тільки він отримав вагому посаду, то одразу почав себе проявляти. Але рівненські політичні еліти поки відстояли Олексія Муляренка в Адміністрації Президента. Адже його неуспіхи на посаді могли б зіграти злий жарт.

Муляренку пророкують долю майбутнього міського голови Рівного.

Хоч у нього нещодавно з’явився конкурент. Новий «будівельний» заступник Володимира Хомка – Віталій Герман. Його в політичних колах називають серйозною фігурою.

Герман уже втілив кілька успішних проектів. Зараз він почне активно боротися з МАФами та рекламою. Від його успіхів на новій посаді багато що залежить. Треба розуміти, що посада мера передається з рук в руки. Наступник Хомка має бути хорошим управлінцем та гарантувати, що якісь «слизькі» справи попередника не будуть оприлюднені.

Сам Віталій Герман ніколи не озвучував та не озвучить амбіцій стати міським головою. Бо в цій ситуації усе залежить від вибору Володимира Хомка. Міський голова навіть може дочасно піти на пенсію.

Повертаються через політику

На більшість «силових» посад скоро можуть зайти люди близькі до Луценка. Для нього важливо мати тут своє представництво. Його жінка Ірина родом з Дубна, а він з Рівного. Очевидно, на майбутніх парламентських виборах ми їх прізвища ще почуємо.

Немає нічого дивного в тому, що на Рівненщині змінюються сфери впливу. Влада – мінлива річ. Сильніший намагається посунути слабшого. Особливо, коли багато питань обласного значення вирішуються у Києві. Не говорячи уже про посади, які асоціюються із грішми. Для звичайних жителів Рівненщини відведена роль статистів. Бо ми лише пожинаємо наслідки такого управління державою.

Богдан СЛОНЕЦЬ


Юридичний супровід здійснюється медіаюристами Адвокатського бюро «Щербяк і партнери»:
м. Рівне, вул. Петра Могили, 22б, моб.: (097) 97-67-507, тел.: (0362) 45-45-62.

 

 

Фото: ERVE.UA, День, Четверта влада

Читайте також