Майже 60 мешканців Рівненщини звернулися до медиків після контакту із хворими на сказ тваринами

фото ілюстративне

Всім відомо, що зараження людини сказом відбувається при укусах або потраплянні в організм людини слини тварини хворої на сказ, пише Рівненський обласний лабораторний центр. Якщо одразу після контакту з потенційним носієм вірусу вжити всіх профілактичних заходів можна запобігти виникнення захворювання на сказ у людини. Хвороба у людей найчастіше пов'язана з пізнім зверненням укушених осіб за медичною допомогою, з порушенням режиму проходження курсу щеплень чи незавершенням антирабічного лікування. Більшість людей, які захворіли після контакту з хворою твариною, не зверталися до лікувальних закладів.

За 4 місяці 2018 року епізоотична ситуація зі сказу в Рівненській області залишається неблагополучною. Зареєстровано 19 тварин, в яких підтвердився сказ. Серед тварин сказом захворіли: 7 лисиць, 1 кіт, 10 собак, 1 вовк. Хворі на сказ тварини виявлені у Володимирецькому, Зарічненському, Рівненському, Корецькому, Радивилівському, Здолбунівському, Гощанському, Дубенському районах.

За медичною допомогою з приводу покусів (ослинення) звернулося 905 жителів області. З поміж осіб, які звернулися за антирабічною допомогою - 57 потерпіли від покусів або контакту з хворими на сказ тваринами.
Антирабічне лікування призначено 194 особам, або 21,4 % від тих, що звернулися.

Сказ — особливо небезпечне, гостре, заразне, надзвичайно важке захворювання, яке без належного лікування неминуче закінчується смертю.
 

Щоб не заразитися сказом, слід виконувати такі правила:

1. Утримуватись від контактів з дикими та безпритульними тваринами.
2. Виконувати правила утримання домашніх тварин та поводження з ними.
3. Доставляти фахівцям ветеринарної медицини хворих власних тварин або їх трупи у разі, якщо тварина загинула, для проведення лабораторного дослідження.
4. Не вбивати здорових на вигляд тварин, які нанесли укуси та інші пошкодження, а терміново викликати ветеринарного лікаря.
5. Не знімати шкуру з трупів диких тварин при їх знаходженні.
6. В разі покусу твариною слід з’ясувати ім’я, адресу, контактний телефон її господаря. Це допоможе уникнути щеплень проти сказу, оскільки за твариною можна встановити ветеринарний нагляд (протягом 15 днів).
7. Рани від укусів, подряпини, місця ослинення потрібно негайно ретельно промити під проточною водою з господарським милом, обробити краї пошкоджень 70-градусним спиртом або 5% йодом, накласти асептичну пов’язку.
8. В цей же день слід звернутися до травматологічного пункту, який працює цілодобово або до лікувального закладу.
9. Щорічно щеплювати проти сказу домашніх тварин.

Пам’ятайте, що єдиною гарантією запобігання виникненню цієї смертельної хвороби при контакті з хворою твариною на сказ є своєчасне звернення за медичною допомогою і в повному обсязі проходження курсу антирабічного лікування.

Читайте також