Медикам Рівненщини: МОЗ скасувало низку документації

Набрав чинності наказ Міністерства охорони здоров’я, яким скасовується низка форм первинної облікової документації.

Про це повідомила прес-служба МОЗ.

«Відтепер медичні працівники не зобов’язані заповнювати, опрацьовувати та зберігати облікові форми, які вже давно втратили свою актуальність, але роками продовжували залишатися рудиментом радянської паперовоорієнтованої системи охорони здоров’я», — йдеться у повідомленні.

Згідно з наказом, скасовуються такі документи:

  •   «Талон для реєстрації заключних (уточнених) діагнозів»
  •  «Контрольна карта диспансерного нагляду»
  •  «Медична карта студента»
  •  «Талон на прийом до лікаря»
  •  «Талон амбулаторного пацієнта»
  •  «Медична карта дитини (для дошкільного та загальноосвітнього навчальних закладів)»
  •  «Книга запису викликів лікарів додому»

Замість паперових талонів впроваджується оновлена форма 074/о «Журнал реєстрації амбулаторних пацієнтів». Паперовий документообіг буде збережено тільки для закладів, що не почнуть роботу з МІСами та eHealth.

Це ті облікові форми, які використовувалися насамперед при наданні первинної медичної допомоги. Як свідчить практика, для обліку лише одного візиту пацієнта в медичному закладі необхідно було зробити записи в 5-10 різних паперових документах, інформація в яких дуже часто дублюється, поставити значну кількість різних підписів та печаток. Так звичайний талон амбулаторного пацієнта (025-6/о) має майже 40 полів для заповнення.

Для подальшої обробки дані з паперових талонів виписувались або переносились в комп'ютер, а медичний персонал повинен був вручну перераховувати значну кількість талонів за різними показниками. Щоб уявити масштаби проблеми, варто врахувати, що кількість візитів пацієнтів до амбулаторних закладів в Україні сягає сотні мільйонів щорічно.

Читайте також