Медики обиратимуть, кого лікувати: у МОЗ готуються до 20 тисяч хворих на COVID-19 в день

Під час щоденного брифінгу міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів про план щодо забезпечення медичної допомоги у разі погіршення епідемічної ситуації, який розробили у Міністерстві.

Зокрема, у МОЗ прогнозують 4 рівні небезпеки, які ймовірні в Україні.

Наразі, зі щоденною кількістю нових випадків у межах 5-7 тисяч, країна знаходиться на першому рівні. Медична система здатна витримати це навантаження.

Другий рівень передбачає 8-10 тисяч нових хворих щодня.

"Заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 становитиме 70% в цілому по країні. На цьому рівні ми можемо опинитися у найближчі тижні”, - прокоментував Максим Степанов.

Третій рівень небезпеки означає заповнення ліжкового фонду хворими на COVID-19 на 85% в цілому по країні. Орієнтована щоденна кількість хворих з підтвердженими випадками COVID-19 — 11-15 тисяч.

Останній - четвертий рівень небезпеки, означає, що ресурси системи охорони здоров’я вичерпані, а щоденна кількість випадків захворювання на коронавірус — понад 15-20 тисяч.Буде запроваджена активація протоколу медичного сортування з пріоритетом надання медичної допомоги. Тобто, лікарі будуть визначати серед пацієнтів - кому найбільш необхідна допомога медиків.

Читайте також