Мешканці приватного сектору труять рівнян димом

Фото - ілюстративне / відкриті джерела

З настанням осені мешканці Рівного знову почали скаржитись на стійкий запах диму у різних частинах міста. Несвідомі громадяни почали спалювати суху рослинність на своїх присадибних ділянках, завдаючи шкоди довкіллю та здоров’ю рівнян.

Побільшало роботи і у рівненських рятувальників. Речник ГУ ДСНС України у Рівненській області Дмитро Мельник розповів, що від початку вересня рівняни активно повідомляють про осередки займань, зокрема у полях біля мікрорайонів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Рівному палять сміття: стовп диму розтягнувся над "Північним".

– Був випадок, що в районі «Ювілейного» відчувався сильний запах диму. Ми тоді облітали квадрокоптером, дивилися чи нічого не горить на великій площі. Осередки таких пожеж ми не виявили. Зате виявили пожежі у приватних господарствах громадян. На власних присадибних ділянках люди просто спалювали сміття. І це було не одне місце, таких місць було багато. Весь цей дим йшов на різні квартали міста, через що люди до нас телефонували, – розповів Дмитро Мельник.

Навесні Верховна Рада ухвалила законопроект, який передбачає посилення відповідальності за забруднення атмосферного повітря та спалювання сухої рослинності. За останнє передбачені штрафи для населення у розмірі 3060-5100 гривень.

У патрульній поліції Рівного повідомили, що від початку вересня надійшло три виклика про спалювання сухої трави та рослинності у межах обласного центру. Однак два з них були хибними. Ще в одному випадку ймовірний порушник покинув місце спалювання, тому нікого не було притягнуто до відповідальності.

Найбільше викликів про спалювання сухої трави та задимлення надходить від мешканців двох найбільших мікрорайонів – «Північного» та «Ювілейного». У прес-службі рятувальної служби кажуть, що навколо цих районів знаходиться приватний сектор та присадибні ділянки. Часто люди на власних городах спалюють сміття, не задумуючись про наслідки для оточуючих.

– Якщо це приватний сектор, ніякого впливу на цих людей немає. Якщо випалюють за межами, на землях, які належать сільраді або ОТГ, то ми повідомляємо екологічну інспекцію. Про такі випадки мають повідомляти також самі громадяни, – додає Дмитро Мельник.

Нагадаємо, впродовж останніх дні на Рівненщині утримується надзвичайний рівень пожежної небезпеки. Рятувальники закликають громадян не провокувати пожежі на відкритих територіях, не розпалювати багаття у лісі, адже це може призвести до значних збитків.

Читайте також