На мешканцях Рівного тестуватимуть вакцину для американців: вже є сотня охочих

У Рівному шукають добровольців, які б погодились взяти участь у клінічних дослідженнях нової вакцини. Поки що назву препарату не розголошують, але відомо, що він - китайського виробництва. А фірма, яка замовила це дослідження, буде поставляти вакцину для громадян США. 

Про це "Рівне Медіа" розповів головний лікар ЦПМСД "Центральний" Олег Шрам. 

Крім того, за його словами, добровольцям платитимуть за участь у цих дослідження. Сума фінансового заохочення - 8 тисяч гривень, плюс 1300 гривень транспортних витрат. Він додав, що заклад уже отримав відповідний сертифікат на участь у дослідженнях, а також ліцензію, затверджену МОЗ, окрім того, вже сформована команда із шести чоловік, яка цим займатиметься. 

Добровольців почали набирати з 1 жовтня. Умовами для участі в дослідженнях є: 

  • не бути вакцинованим; 
  • не хворіти на COVID-19 протягом останніх півроку; 
  • не приймати імунодепресанти; 
  • вагітні та діти участі брати не можуть. 

Інших вікових обмежень немає. 

У першу чергу добровольці підписують інформовану згоду на клінічні дослідження. При цьому частині добровольців будуть вводити плацебо (несправжні ліки). За кожним пацієнтом протягом року буде стежити медик. Добровольці проходитимуть безкоштовне комплексне обстеження, також має право на проведення безкоштовних ПЛР-тестів. Згідно з угодою, також застрахують життя та здоров'я кожного пацієнта. 

Усього, за словами Олега Шрама, участь у дослідженнях візьмуть 1000 осіб, уже встигли набрати 100 добровольців. 

Сам заклад, розповідає керівник поліклініки, в результаті проведення цих досліджень отримає від 100 до 200 тисяч гривень від фірми-замовника на придбання медичного обладнання. 

До слова, рівненський заклад - перший в Україні, який бере участь у цьому проекті. Попередньо також виявили таке бажання медичні заклади Харкова, Києва, Львова та Луцька. 

Читайте також