На Рівненщині буде лише три райони?

Днями на базі готельно-ресторанного комплексу «Айвенго», що у с.Колоденка Рівненського району, відбувся регіональний форум на тему «Децентралізація в дії: місце «району» в новій системі адміністративно-територіального устрою України», який організував Рівненський відокремлений підрозділ Центру розвитку місцевого самоврядування. Повідомляє сайт Вільне слово.

На захід прибули голова облради Олександр Данильчук та голова облдержадміністрації Олексій Муляренко, окремі депутати облради, секретар Рівнеради Сергій Паладійчук, директор Рівненського Центру розвитку місцевого самоврядування Руслан Сивий, голови райдержадміністрацій області та ОТГ та, навіть, делегація із Хмельницької області.

Мета форуму – презентувати позицію уряду щодо  зміни адміністративно-територіального устрою країни та роз’яснити зміст нових законодавчих ініціатив в цій сфері.

Як реформу бачать зі столиці розповіли державний експерт розвитку місцевого самоврядування Директорату з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою влади Мінрегіону Тетяна Арсенюк та координатор з правових питань Центрального офісу реформ при Мінрегіоні, директор ГО «Інститут розвитку територій» Юрій Ганущак, якого ще називають архітектором реформи децентралізації. Вони постаралися розкрити посадовцям районного рівня переваги децентралізації та показати можливості, які розкриваються перед об’єднаними громадами.

– Приємно відзначити, що Рівненщина на фоні інших областей займає 9 місце по реалізації реформи у життя, – зауважив голова облдержадміністрації Олексій Муляренко. – Маємо 28 вже утворених ОТГ та ще у трьох громадах (Повчанській, Олександріївській  та Шпанівській) вибори пройдуть до кінця місяця. Якщо на початках важливим був сам факт об’єднання, то нині все більше уваги приділяється врахуванню доцільності об’єднання. Якщо у минулому році в область надійшло на розвиток ОТГ субвенції  64 млн грн, то у цьому році сума збільшується додатково ще на 62 млн грн і складатиме понад 120 млн грн. Це серйозні кошти, які будуть спрямовані на розвиток інфраструктури громад. І їх треба вкладати у реалізацію проектів, а не тримати на рахунках.

Голова облради Олександр Данильчук зазначив, що це лише перший етап реформи. Після того, як будуть внесені зміни у Конституцію, бюджети почнуть формуватися знизу доверху і об’єднані громади насправді відчують себе господарями на своїй землі. 

– Конституційна реформа  розширить як управлінські, так і фінансові можливості місцевих громад. Водночас, зросте градус відповідальності влади на місцях. З одного боку громади самі на себе зароблятимуть, самі будуть вирішувати, на що витрачати свої бюджети. А з іншого – контролюватимуть свої ж рішення в межах, визначених законодавством. Ось тоді це і буде децентралізація в дії, – наголосив Олександр Данильчук. 

Про болюче питання прилеглих до обласного центру населених пунктів розповів секретар Рівнеради Сергій Паладійчук:

Ще у 2008 році, провівши необхідні розрахунки, я почав говорити про створення Великого Рівного, яке має великий потенціал. Зараз тут проживає 250 тис жителів. Об’єднавши ресурси прилеглих населених пунктів, воно просто приречене на успіх, бо буде на рівні Львова, Бреста чи Любліна. І чимало мешканців прилеглих до обласного центру населених пунктів лише «за» приєднання до Рівного. Адже більшість із них тут працюють, навчаються, лікуються, їхні діти відвідують гуртки та школи. У майбутньому ці послуги доведеться оплачувати громадам, які з тих чи інших причин не побажали влитися у велике місто. А це – викидання коштів ОТГ на вітер. Головам сільських рад, які спекулюють на цьому питанні, треба зрозуміти, що реформу не зупинити і вирішувати питання об’єднання треба у плані здорового глузду, а не амбіційних «хотєлок».

Юрій Ганущак відповів на численні питання присутніх. Зокрема, зауважив, що на Рівненщині бачить три райони – Дубенський, Рівненський та Сарненський, – кордони яких встановлені по межах госпітальних округів. Всього ж в Україні буде близько сотні районів. Він сказав, що на місцях колишніх районів діятимуть філії райдержадміністрацій. І порекомендував головам райдержадміністрацій очолити процес децентралізації на місцях. Об’єднуючись, громадам насамперед необхідно врахувати створення нових робочих місць, щоб у майбутньому мати економічне підґрунтя. У протилежному випадку – приєднуватися чи об’єднуватися із великими містами. Добровільне об’єднання швидше всього завершиться до кінця цього року, а наступного року «білі» плями на мапі децентралізації будуть усунені шляхом примусового приєднання до вже існуючих ОТГ. Все це робиться для того, щоб впорядкувати адміністративні одиниці до виборів до Верховної Ради та Президента. При ліквідації районів депутатський склад перейде до новоутвореної райради і працюватиме до наступних виборів.

Читайте також