На Рівненщині дві ОТГ висловили бажання об`єднатися (ФОТО)

http://oblrada.rv.ua

Великоомелянська та Грушвицька ОТГ хочуть об’єднатися

Питання щодо можливості об’єднання Великоомелянської та Грушвицької сільських рад в єдину об’єднану територіальну громаду з центром у Великій Омеляні сьогодні розглядали на засідання регіональної робочої групи з підготовки перспективного плану формування територій громад Рівненської області. Участь у засіданні взяли голова обласної ради Олександр Данильчук та його перший заступник Сергій Свисталюк.

Відповідно до затвердженого обласною радою перспективного плану формування територій громад Рівненської області, Великоомелянська та Грушвицька сільські ради повинні входити до Дядьковицької ОТГ, яка вже створена.

Однак, керівники громад звернулися з пропозицією внести відповідні зміни до перспективного плану та створити Великоомелянську ОТГ у складі Великоомелянської та Грушвицької сільських рад. Як розповіла Великоомелянський сільський голова Оксана Курганська,  питання саме такого формату об’єднання у громадах обговорювали ще з2017 року. Більше того, за результатами подворового опитування, понад 80 % жителів Великої Омеляни та Грушвиці висловилися саме за таке об’єднання. Відповідне рішення підтримали і депутати місцевих ради.

Зі свого боку Грушвицький сільський голова Олександр Данилюк наголосив, що після об’єднання з  Великою Омеляною обсяг власних доходів зросте до 26 млн.грн., а це складе 5 187 грн. на одного мешканця, що перевищує середні показники.

Голова обласної ради Олександр Данильчук та його перший заступник Сергій Свисталюк висловили спільну позицію, що в цьому питанні необхідно керуватися передусім думкою громад, адже відповідно до законодавства об’єднання повинні бути добровільними. 

«Досвід інших країн Європи свідчить, що чим більшою є громада, тим ефективніше вона існує. Однак при цьому слід враховувати і бажання самих жителів, з ким вони хочуть об’єднатися», - зауважив Олександр Данильчук.

Поділяє цю думку і голова постійної комісії обласної ради з питань місцевого самоврядування, розвитку територій та європейської інтеграції Валентин Крока. Тому  запропонував розглянути можливість внести відповідні зміни до перспективного плану, винісши дане питання на розгляд сесії обласної ради.

Погодилися з цим і більшість членів робочої групи. 

За інформацією прес-служби Рівненської облради

Читайте також