На Рівненщині майже півтисячі пасічників відкривали медовий сезон (ФОТО)

На медову столицю цими вихідними перетворилася Рівненщина. Сюди з’їхалися майже півтисячі пасічників з Київської, Дніпропетровської, Харківської, Житомирської, Черкаської, Івано-Франківської, Тернопільської, Волинської областей.

Пасічники зібралися на «Малий бджолярський круг», щоб відкрити сезон. Серед учасників – відомі бджолярі, учені, апітерапевти, медовари та виробники обладнання.

Долучаться до події й колеги з Польщі.

«Рівненщина славиться своїми традиціями бджолярства. Офіційно у нас зареєстровано близько півтисячі господарств, що займаються цією справою. Зокрема, в області працює потужне гощанське  підприємство «Країна меду». Воно експортує в країни ЄС продукції на 5 мільйонів євро в річному обсязі. Це хороший приклад того, що галузь економічно вигідна та достатньо перспективна», - зазначив заступник голови Рівненської ОДА Ігор Тимошенко.

На його переконання, бджільництво цікаве для Рівненщини й з точки зору туризму. Адже в області започатковано проект «Медове коло». Його створили з метою збереження бортництва та популяризації для туристів.

Під час Кругу відомі бджоловоди поділяться ефективним менеджментом медового бізнесу з метою підвищення конкурентоздатності виробленої продукції. Планують обговорити методи лікування бджіл, апітерапію, виробництво косметики з меду та власне медоваріння.

Відбудуться майстер-класи, ярмарка медової продукції та найсучаснішого обладнання, презентації нових книг та часописів.

«Ми знаходимося у регіоні, де немає великих медозборів. З вулика ми отримуємо близько 30 кг меду. Натомість наші колеги, зокрема зі Сходу, збирають 100 кг продукції. Тому будемо вивчати їхній досвід ведення медового бізнесу», - каже керівник Спілки пасічників Рівненщини Андрій Тимощук.

На фото Андрій Тимощук

І хоча організація ще порівняно молода, проте активна. Адже ініціювала проведення не лише «Малого бджолярського кругу», а й бере участь у загальноукраїнських та регіональних бджолярських заходах.

«Ми їздимо по всій Україні на семінари, виставки та ярмарки, щоб популяризувати продукцію наших медоварів та ефективніше її реалізовувати не лише на місцевих ринках. Окрім того, спілчани неодноразово відправляли мед на передову. Важливі для нас і зустрічі з дітьми, на яких ми розповідаємо про традиції бджолярства», - розповідає Андрій Тимощук.

А вже в найближчих планах рівненських пасічників – проведення медового фестивалю із залученням медоварів не лише області, а й з України.

«Малий бджолярський круг» триватиме упродовж 21-22 квітня на базі дитячого табору «Електронік – Рівне» в Кустині Рівненського району Рівненської області.

Запрошуємо усіх бажаючих його відвідати!

Більше фото на Фейсбук-сторінці Рівненської ОДА

Читайте також