На Рівненщині працюють над впровадженням медреформи

http://www.rv.gov.ua

На Рівненщині триває процес автономізації бюджетних закладів охорони здоров’я первинної ланки – самостійних амбулаторій, центрів медико-санітарної допомоги. Повідомляє сайт Рівненської ОДА.

Наразі вже прийнято 5 рішень місцевих рад про створення комунальних некомерційних підприємств у районах та об’єднаних громадах.

Це, Сарненський район, Локницька, Миляцька, Мирогощанська та Боремельська ОТГ. В останніх двох громадах заклади охорони здоров’я вже розпочали діяльність. Решта – реєструються в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців. Окрім цього, в Костопільському та Сарненському районах зареєструвались приватні сімейні лікарі - ФОПи, які напряму отримуватимуть державні кошти за обслуговування пацієнтів.

В інших адміністративних районах та ОТГ триває підготовча робота по перетворенню комунальних закладів охорони здоров’я.

Нагадаємо, автономізація — це обов’язкова умова медреформи, оскільки тільки заклади у статусі комунальних некомерційних підприємств зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з держбюджету.

Медичні заклади зможуть приєднуватися до реформи тільки групами — тобто одразу весь район, місто або ОТГ. Це зумовлено тим, що субвенція виплачується на бюджет, і відповідно може бути скасована повністю для цього бюджету, а не окремого закладу.

Після автономізації, наступним кроком буде старт кампанії з вибору лікаря з надання первинної медичної допомоги. Декларація про вибір лікаря, яку кожен українець має підписати, повідомляє державу, який заклад або лікар має отримати гроші за ведення конкретного пацієнта. З 1 липня 2018 року стартує так звана «нова модель фінансування первинки», а з 2020 року – плата за «медичну послугу», а не за стаціонарне ліжко буде впроваджено на вторинній та третинній ланці надання медичної допомоги.

Читайте також