На Рівненщині швейне підприємство оштрафували на 2,5 млн грн за неналежно оформлених працівників

Фото ілюстративне

Порушення трудового законодавства виявили інспектори Управління Держпраці у Рівненській області під час інспекційного відвідування  ТОВ «Морган-Сарни Партнер», що у місті Сарнах на Рівненщині.

Фахівці Управління встановили, що на підприємстві працює 31 особа з укладеними трудовими договорами. Але з 23 швачками директор «Морган – Сарни Партнер» на підміну трудових договорів уклав цивільно-правові угоди. Такі договори не правомірні у виконанні робіт, які вимагають від особи певної кваліфікації, режиму роботи, охорони праці, матеріальної відповідальності, передбачають функції, властиві найманому працівнику згідно з Класифікатором професій. Зокрема, виконання роботи, що полягає в надані швейних послуг, - пошиття чохлів для м’яких меблів - відноситься до професії швачки. Крім того, час роботи осіб, які виконували роботу за цивільно-правовими договорами, обліковувався в табелі обліку робочого часу. Так, згідно з табелями обліку робочого часу працівників, та наданим штатним розписом у ТОВ « Морган – Сарни Партнер» передбачено 140 штатних одиниць швачок.

Також в порушення вимог частини 3 статті 24 КЗпП України,   допуск до роботи двадцяти трьох працівників не оформлено наказом чи розпорядженням про прийняття на роботу та не зроблено відповідне повідомлення до ДФС. Таким чином трудові відносини підмінені укладенням договорів підряду.

Керуючись ст. 259 Кодексу законів про працю України та на підставі абз. 2 ч. 2 ст. 265 Кодексу законів про працю України,  Управлінням винесено постанову про накладення на ТОВ «Морган – Сарни Партнер»  штрафу у розмірі 2568870 (два мільйони п’ятсот шістдесят вісім тисяч вісімсот сімдесят) гривень - тобто по 30 мінімальних зарплат за кожного не належно оформленого працівника (23 Х 111.690 грн = 2.568.870 грн).

Управління Держпраці у Рівненській області нагадує:

У разі, якщо у цивільно-правовому договорі, зокрема у договорі підряду, зазначено період і час виконання робіт, а також обумовлено надання не одноразової послуги, а щоденне надання послуг протягом певного періоду, такий договір носить ознаки трудового.

Читайте також