На Рівненщині великі суми проходять повз прозорі публічні закупівлі

фото ілюстративне

Наприкінці минулого року ми вже писали про те, що величезні суми коштів на Рівненщині залишаються поза «ефектом ProZorro».

Це означає, що замовники більшість закупівель проводять через електронний майданчик лише тоді, коли їх змушує до цього Закон України «Про публічні закупівлі». Це відбувається у тих випадках, коли очікувана вартість товарів та послуг сягає 200 тисяч гривень, а робіт – півтора мільйона.

Закупівлі на менші суми вони здійснюють за старою методикою – обирають на власний розсуд постачальника і укладають з ним договір. На відмінну від системи аукціонів через ProZorro, у цьому випадку і закупівля містить більше корупційних ризиків, і економії коштів немає.

Проте, Закон не забороняє замовникам проводити допорогові закупівлі через аукціон у ProZorro якщо очікувана вартість товарів та послуг менша за 200 тисяч.

Зокрема, ми встановили, що на Рівненщині окремі суб’єкти закупівель у 2018 році часто вдавалися до такої можливості. Наприклад, Рокитнівська центральна районна лікарня у 2018 році провела 73 допорогових закупівлі. Завдяки цьому вона зекономила 164 тис. власного бюджету. Не така вже й маленька сума для районної лікарні.

Ця лікарня у 2018 році жодного разу не вдавалася до такої популярної серед замовників Рівненщини процедури звіту про укладений договір. Виявляється – без неї можна обійтися. І часто справа тут у бажанні організаторів перейти на прозорішу та конкурентнішу систему закупівель.

Проте, як демонструє початок 2019 року, на Рівненщині мало що змінилося. Допорогові закупівлі через аукціон замовники нашої області можуть проводити за рахунок зменшення кількості неконкурентних звітів про укладені договори.

Що ж, розглянемо співвідношення кількості звітів про укладені договори до допорогів під час закупівель, проведених у січні 2019 року.

Кількість коштів, потрачених на допорогових закупівлях

та закупівлях через звіти про укладені договори

Таблиця містить дані по закупівлях за січень 2019 року

(детальніше див. за посиланням)

Рівненська область

м. Рівне

Кількість коштів, витрачених на закупівлі через процедуру звіту про укладений договір

Економія

Очікувана вартість допорогових закупівель

Економія

Кількість коштів, витрачених на закупівлі через процедуру звіту про укладений договір

Економія

Очікувана вартість допорогових закупівель

Економія

66 630 471,31

0%

1 075 483,00

135 237,00 (13%)

23 542 542,53

0%

109 000,00

9 847,00 (9%)

Як демонструють статистичні дані, замовники Рівненської області (разом із м. Рівне) у січні 2019 року провели через неконкурентний звіт про укладений договір майже 90 млн. гривень. При цьому, очікувана вартість допорогових закупівель склала лише понад 1 млн. гривень.

Отже, десятки мільйонів гривень публічних коштів продовжують залишатися поза «ефектом ProZorro». Ці кошти витрачають через неконкурентну і не надто прозору процедуру звітування про укладені договори.

Вдаючись до цієї процедури, замовники також не досягають жодної економії коштів.

Ми намагалися змінити такий стан речей. Якщо суб’єкти комунального господарства не бажають із власної волі здійснювати допорогові закупівлі, їх дії можна спрямувати у це русло через ухвалення місцевими радами окремого положення про допорогові закупівлі.

Щоб досягти цього, наприкінці 2018 року ми розіслали до 7-ми місцевих рад Рівненської області спеціальне звернення з проханням розглянути Проект «Положення про застосування системи електронних закупівель товарів, робіт і послуг».

Проект Положення розробили експерти Центру «Ейдос» саме для регулювання допорогових закупівель через аукціон у системі ProZorro.

Ми відправили звернення до таких місцевих рад:

1) Вараська міська рада.

2) Дубенська міська рада.

3) Здолбунівська міська рада.

4) Корецька міська рада.

5) Костопільська міська рада.

6) Острозька міська рада.

7) Радивилівська міська рада.

Проте всі ці ради надіслали нам відмови. Лише 2 з них вважаємо доцільними та обґрунтованими: Костопільська та Здолбунівська міські ради вже мають схожі документи, якими регулюються допорогові закупівлі. Інші 5 місцевих рад надіслали нам відмовки у тій чи іншій формі.

Більшість виконавчих комітетів місцевих рад не захотіли ухвалювати окреме Положення про допорогові закупівлі.

Що ж, звертаємося до депутатів цих рад, адже мільйони публічних коштів на Рівненщині залишаються поза «ефектом ProZorro». Вони витрачаються через неконкурентні і не надто прозорі процедури звітування про укладені договори. І це та потенційна сфера, в якій можна суттєво покращити рівень економічної ефективності та знизити корупційні ризики.

Довідково: Матеріал підготовлений в рамках Антикорупційної ініціативи ЄС в Україні (EU Anti-Corruption Initiative) - найбільшої програми підтримки України з боку ЄС в сфері боротьби з корупцією. Програма фінансується ЄС та спів-фінансується і впроваджується Данською агенцією з міжнародного розвитку (DANIDA).

Читайте також