На Рівненщині відкрили перший інклюзивно-ресурсний центр (ФОТО)

http://www.rv.gov.ua

28 серпня у Дубно відкрили перший в області інклюзивно-ресурсний центр. Відтак, вже з 1 вересня близько 200 дітей з особливими освітніми потребами зможуть отримувати корекційно-розвиткові послуги.

Відкриття такого закладу є реальним втіленням Меморандуму про співпрацю, який минулого року підписали дружина Президента Марина Порошенко та голова Рівненської ОДА Олексій Муляренко. 

«Ми взяли на себе зобов’язання, що Рівненщина долучиться до проектуБлагодійного фонду Порошенка «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». Ця чудова ініціатива давно назріла й просто необхідна в суспільстві рівних можливостей. Тому готуємось розвивати мережу інклюзивної освіти в області. Дубно першими офіційно відкрили такий центр, усього в нас їх має бути більше 30. На черзі вже найближчими днями запускаємо такі заклади в Зарічному та Сарнах. Хочу відзначити тих, хто активно долучився до організації процесу на місцях, адже держава з свого боку дає необхідну фінансову підтримку», - зазначив голова Рівненської облдержадміністрації Олексій Муляренко.

Новенький інклюзивно-ресурсний центр, розміщений на першому поверсі Дубенської гімназії №2 і складається із двох окремих кімнат. Заклад облаштований за сучасними європейськими стандартами. Він оснащений ноутбуками, планшетними комп’ютерами, мультимедійними комплексами, дидактичними ігровими матеріалами та іншими багатофункціональними пристроями.

Центр має освітні осередки, зокрема: для занять лікувальною фізкультутрою, іграми, куточок логопеда та відпочинку. Крім того, вже обладнані місця, де діти будуть займатися з іншими спеціалістами: вчителями-олігофренопедагогами, дефектологами та практичними психологами.

«Інклюзія передбачає те, що всі учні можуть навчатися за місцем проживання, а корекцію отримуватимуть в ІРЦ. Усе це заради однієї мети, аби усі школярі без виключення навчалися й проводили час разом та виховувалися у сім’ї», - резюмував міський голова Дубна Василь Антонюк.

Як розповів обласний очільник освіти Григорій Таргонський, у 2017-2018 навчальному році інклюзивне навчання вже було організовано у 175 школах Рівненщини, де здобували освіту 405 учнів різного віку. Головні завдання інклюзивно-ресурсних центрів − проведення комплексної психолого-педагогічної оцінки розвитку, надання кваліфікованого супроводу при роботі з дитиною.

У межах субвенції, яка передбачає державну підтримку дітей з особливими освітніми потребами, Рівненська область отримала близько 11 мільйонів гривень. Це вдвічі більше ніж торік: у 2017-му році до обласного бюджету надійшло майже 6 мільйонів гривень.

За інформацією прес-служби Рівненської ОДА

Читайте також