На Рівненщині вже зійшли озимі культури (ФОТО)

Внаслідок стрімкого наростання тепла у другій половині третьої декади березня, 1 квітня на території Рівненської області було відмічено відновлення вегетації озимих культур. Повідомляє сайт Рівненського обласного центру з гідрометеорології. 

У порівнянні із минулим роком, відновлення вегетації цього року відбулося майже на місяць пізніше, а у порівнянні із середніми багаторічними строками за період 1986-2005 рр. – майже на тиждень пізніше. Останнього разу таке пізнє відновлення вегетації було у 2013 році – 12 квітня. Однак за період спостережень протягом 1986-2005 рр.12 квітня не найпізніша дата відновлення вегетації – у 1997 році відновлення вегетації озимих культур відмічалось в третій декаді квітня – 22 квітня. Найраніше відновлення вегетації відбувалось у 1989 році – 22 лютого. В останні роки внаслідок аномально теплого лютого відновлення вегетації відбувалось в першій-другій декаді березня.

За результатами весняного обстеження перезимівля озимих культур протягом зимового періоду 2017-2018 рр. пройшла за задовільних погодних умов, лише на території північних районів було виявлено незначне пошкодження посівів озимого жита, можливою причиною якого могло бути вимерзання внаслідок різкого зниження температур, при цьому висота снігового покриву була недостатньою для захисту рослин.

Фото :  Посіви озимої пшениці після відновлення вегетації у Рівненському районі (фаза розвитку - кущіння)

Читайте також