На Рівненщині закінчився опалювальний сезон

ПРО ЗАКІНЧЕННЯ ОПАЛЮВАЛЬНОГО СЕЗОНУ розповідає Дубно - влада - онлайн

У зв'язку з численними зверненнями дубенчан стосовно передчасного (на їхню думку) завершення опалювального сезону Дубенська міська рада повідомляє наступне. 

Відповідно до нормативно-правових актів початок та закінчення опалювального сезону встановлюється у кожному місті окремо. Опалюваний період закінчується, коли протягом трьох діб середньодобова температура зовнішнього повітря перевищує +8. Ці вимоги нами були дотримані й опалювальний період 2018-2019 року в місті Дубно було завершено 8 квітня 2019 року. 

На жаль, 15-16 квітня поточного року відбулось різке зниження температурних показників у нічний час. Однак для прийняття рішення про відновлення опалювального сезону є певні умови. Насамперед необхідно, щоб середньодобова температура повітря не перевищувала +8 впродовж трьох діб. Також цей процес тягне за собою інші організаційні та технологічні процедури. Зокрема, у нашому випадку для цього потрібно було поновити на роботі більше 40 операторів котелень та витратити кілька днів для запуску котлів. 

З іншого боку, є питання щодо використання газу для опалення комунальним підприємством “Дубнокомуненергія”. “Дубнокомуненергія” має право придбати природний газ у ПАТ “Національна акціонерна компанія “Нафтогаз України”, на яку покладено спеціальні обов'язки постачання природного газу виробникам теплової енергії, за дотриманням відповідних умов. Однією з них є те, що з 1 квітня 2019 року потрібно забезпечити рівень розрахунків за спожитий газ не нижче 90% (у період з 1 грудня 2018 року до 1 квітня 2019 року - не нижче 78%). Станом на 11 квітня 2019 року борг за спожитий природний газ КП “Дубнокомуненергія” склав 18,1 млн.грн., а по місту Дубно рівень оплати населенням складає 72%.

До речі, термінів початку та закінчення опалювального періоду, як і отримання номінацій на використання природного газу можна було б уникнути, якби у місті була збудована ТЕЦ, що працювала б на альтернативному паливі (щепа та відходи деревини). Інвестори ТЕЦ пропонували на 30% дешевшу теплову енергію для потреб міста. Також за рахунок поступової модернізації теплових мереж планувалось на 20-25% зменшити втрати тепла. Це в результаті дало б до 20% здешевлення вартості послуг з централізованого теплопостачання для споживачів. А в сукупності все це надало б можливість місту безперебійно забезпечувати багатоквартирні будинки, дитячі садки та установи теплом і гарячою водою. Крім того, сама теплова станція працювала б круглорічно, виробляючи електроенергію та дешеве тепло.

Загалом, на сьогодні після нетривалого похолодання погодні умови значно покращилися, температура повітря підвищилася, тому потреба у відновлення опалювального періоду втратила актуальність.

Читайте також