На Рівненщині знаходиться мальовниче водосховище (ФОТО)

Водосховище "Боберське" збудоване на правій притоці річки Случ – річці Бобер, неподалік села Князівка.

Місцеві жителі називають його ще Князівським або «Брище». Останню назву водосховище отримало тому, що знаходиться у межах загальнозоологічного заказника “Брище” державного значення, який було створено у далекому 1964 році з метою охорони бобрів.

Усе почалося з того, що 1965 року в заказник привезли 20 особин. Нині – це одне з найбільших у Рівненській області поселення бобрів.

Водосховище створювалося з метою регулювання повені і риборозведення та було введене в експлуатацію в 1972 році. Повний об’єм води становить 2,918 млн. м³.

Поміж соснами зустрічаються кремезні дуби, вільха та береза. Особливо захоплююче водосховище виглядає під час сходу сонця, адже площа його водного дзеркала становить 124,1 га.

Подекуди по берегах ростуть півники болотні, осока, зозулин цвіт, фіалка болотна. Інколи у воді зустрічається пустирник, глечики жовті. Вода у р. Бобер, а від так, і у водосховищу насиченого червоного кольору. Це пов’язано з тим, що річка протікає по території, де поширені болотні залізні руди, про що свідчать і назви колишніх сіл: Рудня Лінчинська, Рудня Бобровська, Рудня Князівська.

В лісах довкола можна зустріти рідкісний для України вид — комонник малий, борідник Прейса, астролаг пісковий. Довколишній рельєф – це чергування піщаних пагорбів та вологих западин, інколи заповнених водою. Проте, сучасні вирубки дещо погіршили естетичність краєвидів.

Джерело: КУПА ПРИГОД. Путівник мандрівника

Читайте також