На вихідних на Рівненщині відбудеться відразу кілька цікавих культурних подій

З нагоди святкування Дня селища Гоща 13-14 вересня пройде дводенний всеукраїнський культурно-історичний фестиваль «Добре поруч». Захід проводиться в рамках конкурсу «Малі міста - великі враження» від Міністерства культури України.

Фестивальні події відбуватимуться у кількох локаціях Гощі. Побачити хореографічні, музичні та театральні виступи у стилі ХІХ ст., мистецькі майстер-класи від ковалів та художників можна буде в Гощанському парку навколо Садиби Валевських та на «Старій площі». Організатори обіцяють передати дух тогочасної епохи, поєднавши традиції різних народів, які населяли ці території, та їхніх культур: української, польської, татарської та єврейської. 

Крім того, у мальовничому місці на березі річки Горинь відбудеться відкриття «Набережної побачень». Цей проект став переможцем Конкурсу проектів розвитку територіальних громад «Неймовірні села України».

Гурманів місцевої кухні 14 вересня гощанці запрошують на презентацію інтерактивного альманаху «Гощанські традиції», під час якого відбудуться кулінарні майстер-класи та дегустації автентичних поліських страв.

Місто Вараш також запрошує на фестиваль: 14 вересня о 14 годині тут розпочнеться свято народної творчості та побуту «Барви Надстир’я». Організатори обіцяють відтворити дух і традиції Полісся у виступах аматорських колективів з різних районів області, в рамках фестивалю діятиме виставка майстрів народного мистецтва. 

Відчути поліський колорит можна буде у тому ж таки Гощанському районі. В селі Красносілля традиційно цієї пори відбудеться Всеукраїнський фестиваль народної творчості, історії та побуту «Красносільські вітряки». 15 вересня о 13 годині біля старовинного вітряка  фестивалитимуть аматорські колективи з Вінницької, Волинської, Житомирської, Київської, Луганської, Тернопільської, Рівненської, Херсонської, Хмельницької, Чернігівської, Черкаської областей та з міста Київ. Тут частуватимуть старовинними українськими стравами, майстри ужиткового мистецтва дивуватимуть своїми виробами на виставці-ярмарку, проводитимуть екскурсії у  вітряку – пам’ятці архітектури XIX ст.

В рамках фестивалю відбудеться конкурс на кращий національний костюм, конкурс на краще представлення старовинних українських страв та козацькі забави.

Пресслуба Рівненської обласної ради

 

Шанувальників художнього мистецтва так само, 15 вересня, запрошує Культурно-археологічний центр «Пересопниця» (с. Пересопниця Рівненського району) . Там о 13.00 відбудеться презентація картин у стилі модерн рівненської художниці-графіка Людмили Дахової «Метаморфози Ілюзій». Відвідувачі також зможуть оглянути інші унікальні експонати комплексу, зокрема, ті, які розташовані під відкритим небом.  

Читайте також