Не дарма старалися: активісти Рівного вибороли Пагорб Слави у незаконного забудовника

Фото - 4 влада

Про проблему незаконного будівництва на Пагорбі слави у Рівному говорять уже більше трьох років. У травні 2014 року фірма «Офіс-дизайн», яка є фірмою-сателітом будівельної компанії «Набережний квартал», намагалась розпочати там незаконне будівництво. Тоді активісти місцевої організації «Захистимо Рівне» власними силами його зупинили, а поліція запровадила кримінальне провадження, яке, втім, пізніше і закрила.

Та все ж справа не завершилася, адже рік тому замовник спробував узаконити цю ласу ділянку, сфальсифікувавши документи. Він, ймовірно, підкупив експерта з Хмельниччини, аби той зазначив, що на території Пагорбу слави є нерухоме майно, яке належить саме йому. Такий хід дозволив би законно приватизувати земельну ділянку в розмірі 8 соток землі на території парку. Активісти «Захистимо Рівне» у відповідь провели аналогічну експертизу, втім, результат виявився протилежним – жодної будівлі чи бодай натяку на неї там не знайшли, лише купку складених будівельних блоків. І знову-таки у поліції відкривають кримінальне провадження, але конкретних результатів від поліції досі так і не було. За словами активістів, вони мають фото- та відеодокази, але слідчі їх чомусь так і не допитали.

Активісти під час толоки на Пагорбі слави, фото - 4 влада.

Саме тому вчора у Рівному пройшов пікет біля Головного управління поліції у Рівненській області з вимогою публічного звіту про перебіг розслідування. Він також був зумовлений запланованим на сьогодні судовим засіданням у Вищому господарському суді України, де забудовник хоче узаконити неіснуючу будівлю в Парку Слави.

Відтак, до пікетувальників вийшов керівник слідчого управління ГУНП Рівненщини Олександр Панасюк. Ось що він повідомив журналістам і активістам:

- Як проходить розслідування станом на сьогоднішній день?

- Нами розслідуються два кримінальні провадження із цієї теми: з 2014 року проводиться провадження щодо самовільного захоплення земельних ділянок, у тому числі й незаконної вирубки лісу та зелених насаджень (ст. 246 ККУ), а також по зловживанню службовим становищем деякими представниками будівельних фірм. Крім того, Рівненським міським слідчим відділенням розслідується кримінальне провадження, кваліфіковане статтею 384 ч.1 - постановка неправдивого висновку експертом, який проводив певну експертизу. 
На сьогоднішній день у межах розслідування цього кримінального провадження отримано достатньо доказів для того, щоб визнати висновок експерта, який виконувався у Хмельницькій установі, завідомо неправдивим. Я думаю, що протягом 10 днів буде оголошено підозру (ми це обговорили із прокурором міста) і буде визначено місце проведення досудового розслідування. Оскільки висновок постановлений був на території Хмельницької області, то можливо Хмельницьке слідство закінчить це провадження і направить його до суду.
Що стосується кримінального провадження щодо самовільного захоплення земельних ділянок, то встановлена сума збитків по кримінальному провадженню у зв’язку з незаконною вирубкою дерев. Однак на сьогоднішній день нами ще не встановлена фірма-підрядник, яка мала укладені договори з фірмою «Офіс-дизайн».

- Справу можна завершити в Рівному, адже тут земельна ділянка. Якщо слідство буде відбуватися у Хмельницькому, то там не буде громадських активістів, і є шанси цю справу «зам’яти».

- На жаль, у Рівному ми тільки повідомимо про підозру. Це розцінюється як притягнення до кримінальної відповідальності. Суд лише проводить досудове слідство і визначає міру покарання, яке буде нести та людина, якій оголошено про підозру. Кримінально-процесуальним кодексом передбачено територіальна підзвітність. Ми є виконавча влада, яка виконує те, що написано в законах. Ті, хто не були допитані – обов’язково будуть допитані. Складність у процесі доказування не в тому, щоб допитати свідків і зібрати свідчення, а в деяких інших моментах – встановленні засновників фірми, яка виконувала певні роботи.

- Є фото і відео, де видно людину, яка була там так званим «прорабом». Ми дізналися, що та особа не була допитана, нібито Ви не змогли її знайти. Хоча всі знають, хто це.

- Кримінальним провадженням було опитано велику кількість людей. Виконанням робіт вони займалися на підставі усних угод. На жаль, посадових осіб цієї фірми не встановили.

- Як ви оцінюєте рівень перебігу цієї справи з точки зору правоохоронних органів? Ми бачимо, що за три роки десятки людей неопитаних, Ви також не можете встановити фірму замовника. Коли це буде?

- Якщо Вас цікавить рівень розслідування кримінального провадження, то, звичайно, що будь-яке кримінальне провадження, яке розслідується довгий період часу з деяких причин, може бути достатньо кваліфікованим. На сьогоднішній день у матеріалах провадження зібрано дуже багато інформації та експертиз, і в майбутньому це ляже в основу підозри або іншого кримінального провадження. Я думаю, що це буде найближчим часом.

- Тобто завтра судді не матимуть можливості ознайомитися із результатами вашої експертизи?

- Якщо одна зі сторін у суді заявить клопотання, щоб суд міг у нас витребувати ці документи, то суд дуже швидко їх отримає. Ми не можемо передати сьогодні ці документи. Це все повинно бути офіційно. Все лягає в основу доказів суду, на підставі чого і буде винесено рішення.

- А Рівнерада може витребувати ці документи?

- Міська рада заявляє клопотання у суді, який у мене це вимагає.
 

Втім, активісти таки зуміли вберегти частину Парку Слави у Рівному від незаконного захоплення забудовником. Відтак, у Вищому господарському суді України (м. Київ) нині відбувся розгляд касаційної скарги забудовника, який хотів отримати право на цю земельну ділянку, узаконивши там свою неіснуючу будівлю.

Активісти "Захистимо Рівне" у стінах Вищого господарського суду, фото - Фейсбук

Представники організації «Захистимо Рівне» були присутні на судовому засіданні та надали суддям докази того, що жодної будівлі в парковій зоні Пагорбу слави немає. Відповідно, підстави на приватизацію земельної ділянки - відсутні. Таким чином, рішенням суду було відмовлено фірмі «Офіс-дизайн» у задоволенні позову на приватизацію території парку.

Чи будуть представники «Офіс-дизайну» подавати апеляції – наразі невідомо.

- Не знаю, чи вони будуть подавати до Європейського чи Господарського суду апеляції, якщо Вищий суд не задовольнив їх позов. Маємо надію, що на цьому уся ця історія нарешті завершиться і там зможуть нормально почати реалізацію проекту з облаштування парку за громадським бюджетом. Сподіваюся, що все ж притягнуть до відповідальності тих осіб, які безпосередньо знищували зелені насадження на території, якщо, звичайно, поліція їх встановить, адже за три роки вони цього зробити чомусь не змогли, - зазначив активіст громадської організації «Захистимо Рівне» Андрій Токарський.

Андрій Токарський, фото - Фейсбук

До слова, компанія «Набережний квартал» продовжує активно будуватися в Рівному, щоправда, тепер вже під брендом DBN, яка зводить такі відомі житлові комплекси, як «Шоколад», «Ріверсайд», «Erste Haus», ЖК «Флагман».

Олеся БОРОВЕЦЬ

Читайте також