Не хочуть чи не можуть: центральний парк у Рівному занепадає (ФОТО)

Центральний парк культури і відпочинку у будь-якому місті можна назвати його обличчям, адже це - місце, яке обов’язково відвідують туристи, де проводять дозвілля сім’ї з дітками, де люблять гуляти закохані, а активні містяни займатися спортом і проводити різні заходи. Саме тому важливо, щоб це місце, яке є серцем і легенями міста, мало красивий, охайний і сучасний вигляд, аби воно радувало око найвибагливіших відвідувачів і гостей з інших міст та країн.

Портал «РівнеМедіа» провів порівняння міських парків культури і відпочинку сусідніх і тотожних до Рівного обласних центрів, зокрема, Луцька, Івано-Франківська та Тернополя. І ми зрозуміли, що у цій темі Рівне пасе задніх, адже якщо у наших сусідів центральні парки вже або майже повністю відреконструювали, або вони перебувають на стадії активного капітального ремонту, то у нашому парку в плані реконструкції ще майже кіт не валявся. Дивіться і аналізуйте самі.

Луцьк

У центральному парку культури і відпочинку імені Лесі Українки в Луцьку за останні два роки змінилося фактично все, і це – при мінімальних затратах з міського бюджету: 80 % усіх фінансових витрат – це кошти бізнесу і лише 20 % – міської казни.

Парк вже майже повністю «втратив» своє совкове обличчя, натомість набув обличчя європейського.

У 2017 році там відкрили шість відреставрованих алей, вимощених бруківкою, уздовж яких встановили нові ліхтарі і лавиці.

Також запрацювала відновлена літня естрада «Ротонда», яку перетворили на сучасний оздоровчий комплекс відпочинку із басейном, шезлонгами та танцювальним майданчиком.

Після ремонту в парку з’явилося багато доглянутих і затишних алей, які дуже красиво прикрашені ілюмінацією, нові альтанки, смітники і лавки, зоопарк, центральний пляж, мальовничі галявини для пікнку, а також численні кафе та розважальні центри.

Завершили облаштування ще однієї алейки з використанням бруківки «мультиколор», ремонт сходів з центральної алеї до пляжу, встановили невеликий фонтанчик в одному з каналів, виконали поточний ремонт лавочок та інших об‘єктів благоустрою.

У парку також є волейбольний майданчик на пляжі і зона для стріт-воркауту, а ще там можна поплавати на човні і відвідати літній кінотеатр. Однією з найоригінальніших туристичних атракцій парку є алея кованих ліхтарів, яку минулого року доповнено чотирма світловими об’єктами.

Ще однією туристичною атракцією стала алея, на якій облаштували величезну шахову дошку. Тут встановили дерев’яні шашки, цього року її прикрасять велетенські шахові фігури.

Також там облаштували оригінальну алею парасольок, а минулоріч відкрили проект «Луцька Венеція» - побудовано пристань, від якої курсують прогулянкові човни.

На дамбі вздовж річки Стир облаштували пішохідну, бігову і велосипедну доріжки.

Для дітей у парку також знайдеться чимало цікавого: дитяче містечко «Диво» у вигляді середньовічного замку з лабіринтами, оглядовими вежами, гірками, «Алея казок» із оригінальними скульптурами, орнітологічний заповідник «Пташиний гай» тощо. А колесо огляду в містечку атракціонів пофарбоване в кольори українського прапора – це найбільший синьо-жовтий об’єкт Волинської області, відтак приваблює туристів. Ще однією принадою парку стала Алея парасольок, яка світиться увечері.

Процес реконструкції ще повністю не завершено. В майбутньому у парку планують також облаштувати місце для лицарських боїв і атракцію в ретро-стилі для старших людей – літній данс-майданчик під накриттям.

Івано-Франківськ

Парк культури і відпочинку ім.Т.Шевченка у Івано-Франківську за два роки також змінився до невпізнаваності – він став сучасним, цікавим, інноваційним та продуманим до дрібниць. Реконструкцію парку проводять за прикладом парку міста Бостон.

Там вже облаштували нові алеї, чим значно розширили корисну площу парку, в т.ч. які ведуть до всіх входів в парк, проведено реконструкцію території довкола Лебединого озера, облаштовано зону для глядачів перед літньою естрадою, проведено капітальний ремонт внутрішніх приміщень літньої естради, ремонт приміщення для зимування птиці (лебедятник), капітальний ремонт приміщення для технічного персоналу, влаштовано відкриту площадку на середньому озері, влаштовано сучасний баскетбольний майданчик, майданчик для кросфіту, дитячий майданчик, встановлено нові вуличні меблі та відпочинкові елементи (лавки, дерев’яну качелю, лежаки), влаштовано нову громадську вбиральню, проводиться капітальний ремонт господарського двору, проведено капітальний ремонт шлюзів на каскаді озер, здійснено очистку водойм.

На березі озера обладнані пляжі, човнова й рятувальна станції. Є  «зону релаксу» для людей «золотого віку». Нещодавно у парку з’явилася Альтанка у стилі східної пагоди.

В парку також є асфальтовані велосипедні, бруковані пішохідні і поліуританові бігові доріжки, оригінальні дерев’яні лежаки, безліч цікавих фонтанів, скейт-парк, схил для катання на санках, «сонячна» алея тощо.

Крім того, реконструювали клумби з влаштуванням системи поливу, встановили систему опалення в громадській вбиральні та зремонтували ковані лавки на алеї. Відбулося й відкриття оновленого муніципального тиру, відпочинкових та фото зон, аераційний фонтан на верхньому озері.

Родзинкою парку є перша в місті соціальна кімната матері та дитини. Це - не ігрова кімната, там можна провести дитину до вбиральні, перепеленати, змінити памперс. Якщо мама гуляє з кількома дітьми різного віку, то поки вона годуватиме чи переодягатиме малюка, старша дитина зможе погратися іграшками. В сусідній кімнаті також є мікрохвильова піч, в якій при потребі можна щось розігріти. Також кімната матері та дитини є повністю інклюзивною, передбаченою для дітей з особливими потребами.

Реконструкція парку також ще триває. Невдовзі там планують відкрити зоопарк, майданчики для міні-гольфу та нові алеї з гірками, що матимуть спіральний підйом для даунхілу.

Тернопіль

У Тернополі реконструкція парку культури і відпочинку ім.Т.Шевченка наразі перебуває лише на початковій стадії. Але питання принаймні вже зрушилося з місця. Нещодавно там офіційно затвердили остаточний проект реконструкції.

Хоча, якщо говорити відверто, парк у Тернополі перебував у не такому вже й занедбаному стані. Тим не менш, міська влада також вирішила кардинально осучаснити його для комфорту мешканців та більшої туристичної привабливості.

Зокрема, там на березі озера вже облаштували пляжі, а для любителів веслування, водно-моторного і вітрильного спорту збудовані станції з пристанями. Також на території парку є спортивний майданчик клубу «Динамо», клуб «Автолюбитель».

 

У 2017 році там здійснили реконструкцію парку навколо пам'ятника Степанові Бандері, замінили бруківку, встановили перголу та створили мальовничі тераси.

Також там обладнали сучасні велосипедні та бігові доріжки, встановили зручні нові оригінальні лавки, оновили фонтани з підсвітками, встановили скульптурні композиції з металу — «Дерево щастя» та «Серце», лавку зі світлодіодами, полагодили огорожу набережної, провели капітальний ремонт сцени літньої естради, зовнішній і внутрішній ремонт громадського туалету.

Вздовж алей встановлено нові ковані лавки. Крім того, там осучаснили тенісний корт, літній кінотеатр, дитячий майданчик, місточки. Проте основні роботи ще тривають. Кажуть, після ремонту парк буде невпізнати і він приваблюватиме до себе усіх.

Рівне

На жаль, ситуація з парком культури і відпочинку ім. Т.Шевченка у Рівному є найбільш плачевною серед усіх цих міст. Адже якщо в іншших містах левова частка вже зроблена або ж капітальний ремонт вже розпочався, то у нас наразі ще навіть не те, що немає проекту реконструкції, а й навіть не оглошено конкурс проектів.

Єдине, що зробила міська влада Рівного у парку – це капітальна реставрація літньої естради «Зеленки» та облаштування площі на місці колишнього «Домініону» - там вклали нову бруківку, встановили нові лавки та озеленили ландшафт. Також меценати встановили у парку тренажери на спортивному майданчику для безкоштовних занять спортом.

Вже кілька років на території парку тривають розкопки "Таємничих підземель Рівного" на площі біля фонтану Змієборця, який в народі називають "Стоматолог". Коли планують завершити роботи - наразі точно не відомо.

Щодо дитячих майданчиків, то їх у нашому парку на сьогодні є вже три. Один з них кілька років тому неподалік містечка атракціонів облаштували за кошти меценатів.

Найновіший майданчик відкрили у парку поруч з кафе «Парк» минулого тижня у четвер, 5 вересня. Він є інклюзивним і розрахований для дітей з інвалідністю, що пересуваються на візках. Він виник завдяки соціальному проекту Клубу Ротарі міста Рівне.

А ось третій, дерев’яний майданчик, що розташований при вході в парку з боку вулиці Чорновола, нині знаходиться у аварійному стані, де гратися дітям стало просто небезпечно для здоров’я.

Так само вже кілька років у місті говорять про реставрацію каскадних фонтанів у парку, проте досі у цьому питанні так нічого з місця і не зрушилося, а ідеї так і залишаються поки на рівні розмов.

Пішохідні доріжки і сходи парку також викликають обурення, як і стан більшості лавочок і атракціонів. Майже всі стежки і алеї в парку схожі на катакомби, відтак, дітям важко безперешкодно кататися на велосипедах та самокатах.

Тож якщо порівняти роботу міської влади інших обласних центрів і Рівного, виникає висновок, що, ймовірно, керівництву нашого міста наразі начхати на стан парку, який би міг стати окрассою центру міста і новою туристичною принадою. Можливо, це пов’язано також і з тим, що сьогодні цими містами керують молоді прогресивні чиновники, як от 39-річний мер Івано-Франківська Руслан Марцінків або 44-річний мер Тернополя Сергій Надал. Щодо Луцька, то там зрушення відбуваються навіть без міського голови, який, до слова, помер два роки, натомість сьогодні містом керує секретар Луцької міськради Григорій Пустовіт, який, до слова, є вихідцем з міста Дубна Рівненської області.

То, можливо, рівнянам варто дати дорогу до влади наступного разу молодим, сучасним та проєвропейським людям, а не обирати щороку стару заскорузлу систему?

Читайте також