Небезпечна Рівненщина: «бурштинове» кріпацтво

 Нагодували обіцянками

Мешканцям північних районів Рівненщини влада уже кілька років обіцяла узаконити видобуток бурштину. Це потрібно зробити для того, аби звичайні люди могли законно добувати мінерал та не боятися силовиків. Адже численні факти свідчать, що останні уже давно взяли цей нелегальний бізнес під свій контроль.

Нещодавно Верховна Рада провалила один із двох законопроектів. Тому ніхто не знає, коли його легалізують. Можливо, й ніколи.

Політичні протиріччя

Легально видобувати бурштин можна. У законодавстві є шпаринка, як це зробити. Хоч компанія має пройти бюрократичну процедуру.

На це потрібно отримати «добро» ще й Рівненської обласної ради. Звичайні бурштинокопачі не раз демонстрували свою категоричну позицію. Людей злить те, що влада забороняє їм легально видобувати бурштин, а приватним компаніям дозволяє.

За головування «радикала» Володимира Ковальчука усім без виключення компаніям депутати відмовляли у розробці «бурштинових» родовищ.

Він колись обмовився, що перед «бурштиновою» сесією тоді ще екс-голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков просив у нього не блокувати дозволи.

Після того, як кілька разів змінилося керівництво Рівненської облради, дозволи почали погоджувати. Депутати запевняють, що невідомі раніше нікому компанії попідписували «інвестиційні» угоди з місцевими громадами. Тому на гроші з каміння будуть підтримувати місцеві об’єкти інфраструктури.

Як розповів нам депутат обласної ради Юрій Шарманський, різка переміна думки депутатів могла мати інші причини. Їх просто могли задобрити грошима. Він називає можливі суми за позитивне голосування.

Читайте також