Неподалік Рівного розташоване заповідне урочище Бармаківське (ВІДЕО)

кадр з відео

Бармаківське — заповідне урочище (лісове) місцевого значення в Україні. Розташоване в межах Рівненського району Рівненської області, на південь від села Бармаки, пише Купа пригод - путівник мандрівника.

Площа 22,4 га. Статус надано згідно з рішенням Рівненського облвиконкому від 22.11.1983 року, № 343 (зміни згідно з рішенням облвиконкому від 18.06.1991 року, № 98, рішеннями обласної ради від 05.03.2004 року, № 322, від 27.05.2005 року, № 584). Перебуває у віданні Великожитинської сільської ради.

Статус надано з метою збереження лісостепового природного комплексу на схилах частково залісненої балки. З деревних насаджень переважають граб, осика, черешня, із чагарників — глід, терен, бруслина бородавчаста і бруслина європейська. Найціннішою частиною є ділянки південної експозиції з виходами крейди та лучно-степовою рослинністю, серед якої переважають тонконіг вузьколистий і пирій середній. Зростають: сонцецвіт звичайний, ковила пірчаста, еспарцет піщаний, шавлія лучна, шавлія австрійська, типчак, келерія струнка, келерія гребеняста, чебрець вапняковий, льон жовтий, гадючник шестипелюстковий, бородач кровоспинний, миколайчики сині, анемона лісова, юринея павутинчаста, осока низька, а також регіонально рідкісні види — горицвіт весняний, астрагал нутовий, суховершки великоквіткові, ковила найкрасивіша. Тут збереглася найбільша в Західній Україні ділянка рівнинного цілинного степу.

Читайте також