Нестача коштів чи особистий інтерес: чому на Рівненщині хочуть закрити одну з найкращих шкіл?

В редакцію порталу «РівнеМедіа» звернулися обурені мешканці селища Млинів, що на Рівненщині. Люди б’ють на сполох через ймовірне закриття Млинівської гуманітарної гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов. А все – через нібито нестачу коштів у бюджеті громади.

Одна з кращих шкіл Рівненської області

Млинівська гімназія є одним з найсильніших навчальних закладів в області і посідає впевнене третє місце. Її учні показують дуже високий рівень знань на різноманітних обласних та всеукраїнських Олімпіадах та навіть представляли Україну на конференції ООН, бо у гімназії дуже високий рівень вивчення іноземних мов. Там навчається майже 400 дітей. Навіть навчальна програма в гімназії суттєво відрізняється від інших шкіл – там уроки тривають по 30 хвилин, а теми подають модулями.

Втім, очевидно, усе це не є показником для керівництва Млинівської ОТГ, яка ще з початку минулого навчального року хоче закрити найкращу з-поміж трьох шкіл селища. Свої дії пояснюють…  оптимізацією – начебто грошей на утримання трьох шкіл Млинова не вистачає у казні. А тому вирішили об’єднати гімназію зі школою №3 на базі останньої.

До слова, Млинівська гуманітарна гімназія названа іменем Героя України, Олексія Кірися, полеглого у зоні АТО, який колись там навчався. Торік вона відсвяткувала своє 20-річчя. Сама будівля перебуває у відмінному стані і вигляді, адже нещодавно там поміняли дах і вікна, а батьки щороку здають кошти на ремонти в класах. Тому зрозуміло, що батьків обурює питання закриття гімназії і переведення її учнів до ЗОШ №3. Вони також зазначають, що з громадою і зокрема батьками ніхто не радиться, а усі рішення приймаються одноосібно головою ОТГ

- Як можна закривати такий заклад просто одним собі розчерком пера? Там є абсолютно все для якісної освіти, і підтвердженням цього є успіхи учнів. Більше того, ніхто навіть не спробував вийти до нас на зв’язок, аби пояснити ситуацію і розказати, що саме хочуть зробити тут замість школи. Жодного діалогу, - обурюються батьки. – Радує, що батьки згуртувалися разом і стали на захист гімназії. Сподіваємося, нам вдасться відстояти цей заклад, хоч місцева влада, схоже, і не збирається відступати від своїх планів. 

З відпустки у відпустку

Поговорити з головою Млинівської ОТГ Дмитром Левицьким нам не вдалося. Кажуть – щойно вийшовши з однієї відпустки, він одразу пішов  у іншу. Його обов’язки наразі виконує секретар ради Олександр Міщанюк, який пояснює такі дії браком коштів у казні через зменшення фінансування освіти:

- Оптимізація назріла, бо цього року держава дала нам на освіту менше на 6 мільйонів гривень. Ми змушені йти на такі кроки через економічні реалії.

Хоча батьківський комітет гімназії підрахував, що злиття обох закладів не зможе зекономити бюджету громади 6 мільйонів, а максимум один. Тому проблему це не вирішує.

- Закривають гімназію на підставі закону про оптимізацію? Проте у Млинові влада вже порушила кілька вимог законів. По-перше, усі рішення ухвалювала не сесія ради, а виконком селища, по-друге, у класах, коли зіллють два навчальні заклади, буде аж по 33 дитини, що ставить під сумнів можливість надання дітям якісних знань, - розповідає противник закриття гімназії, її випускник Любомир ВОЛОШИН.

Естетичний центр чи все-таки готель?

У цій ситуації є кілька цікавих нюансів, які ставлять під сумнів «благі» наміри голови Млинівської ОТГ Дмитра Левицького, якими він пояснює своє рішення закрити гімназію. Але про все по порядку.

По-перше, у приміщенні гімназії, яке звільниться після переселення, селищна влада хоче створити так званий естетичний центр, який мав би розмістити в собі усі заклади позашкільної освіти Млинова. Йдеться про спортивні, художні і музичні школи, туристський центр та Будинок школяра. Також частину гімназії, де навчаються 1-4 класи, нібито обіцяють повернути під дитячий садок. Втім, згідно з документами, усі ті приміщення, в яких знаходилися ці позашкільні гуртки, голова ОТГ вже виставив на продаж через аукціон, навіть не дочекавшись остаточного рішення сесії селищної ради з цього питання. Тобто виходить, що людина абсолютно впевнена в тому, що його підтримають, і що у нього вже давно «все схвачено» з цього приводу.

По-друге, виникає питання, чому серед трьох шкіл Млинова голова вирішив закрити саме найкращу за рівнем наданих знань школу? Тим паче, що гімназія облаштована не гірше, ніж третя школа, у яку її збираються перенести – в ній є хороший спортзал, простора їдальня, комп’ютерний клас тощо. 

- Третя школа у нас найновіша і наразі вона – напівпуста. В ній так навчається навіть трохи менше учнів, ніж у гімназії! То в чому проблема? Ми пропонували селищному голові як альтернативу зробити цей естетичний центр на базі школи №3. Нам, звісно ж, відмовили. Тобто виходить, що йдеться не про оптимізацію, а виключно про інтерес до приміщення гімназії, - наголошує активіст, голова Спілки ветеранів АТО Млинівщини, брат Героя України, іменем якого названа гімназія і вулиця, на якій вона розташована, Юрій КІРИСЬ.

До слова, переважна більшість млинівчан також не вірить у те, що причиною закриття гімназії є нестача грошей. Люди підозрюють, що голова ОТГ просто-на-просто зазіхає на приміщення гімназії, яке знаходиться у центрі селища у дуже мальовничому, тихому і затишному місці на березі річки Іква. Це припущення підтверджує і АТОвець Юрій Кірись:

- Наскільки мені відомо, голові ОТГ насправді не потрібний той естетичний центр. Є інформація, що він вже пропонував приміщення гімназії віддати Млинівській прокуратурі. Мабуть, людина хоче здобути собі потрібну «кришу». Втім, у прокуратурі подякували і відповіли, що в них вже є приміщення, а іншого вони не потребують. Тобто естетичний центр – це лише замилювання очей людям. А насправді вся причина в тому, що гімназія знаходиться на березі великої річки. А це – дуже «злачне» місце. Кажуть, селищний голова хоче зробити там базу відпочинку, а приміщення гімназії він використає під готель, - заявляє активіст Юрій КІРИСЬ.

Також сумніви щодо браку коштів викликає ще й той факт, що для облаштування на базі гімназії естетичного центру потрібно насправді, за слова млинівчан, затратити мільйони, яких у громади немає. То звідки ж тоді візьмуть кошти на ці цілі – незрозуміло.

Куди поділись гроші?

У мешканців Млинова також є дуже багато питань до витрачання коштів з бюджету громади головою ОТГ Дмитром Левицьким. Так само, як і до самої його особи.

Дмитро Левицький

Дмитро Левицький – відомий у Млинові підприємець, який із обранням на пост голови ОТГ змушений був припинити свою підприємницьку діяльність. Втім, кажуть, що він просто офіційно передав свій бізнес наближеним до себе людям, а фактично керує ним і далі. У нього є два великі магазини будівельних матеріалів – у Млинові та Дубні.

У Млинові розповідають, що коли він став головою ОТГ, перше, що він почав робити, - це реконструкція селища: вкладання нової бруківки, встановлення світильників-метеликів, встановлення знаку-інсталяції «Я люблю Млинів» тощо. І наче і непогано, і все б нічого, якби не той факт, що усі матеріали для цього закуповувалися через його ж магазин і за дуже завищеними цінами:

- Тротуарну плитку клали, наприклад,  за ціною у 900 грн за метр, в той час, як її ціна - 400 грн. Тобто націнка – більш, ніж удвічі! А гроші ж на це бралися у бюджеті громади! А тепер він заявляє, що гроші закінчились і треба закривати гімназію! Звісно, що казна – пуста, адже усі гроші пішли на бруківку, стовпчики, метелики. Хоча, на нашу думку, це все – не найважливіше для селища, ці кошти можна було витратити раціональніше на більш потрібні речі! – обурюється млинівський активіст Юрій КІРИСЬ. - Я як голова ГО вже більше 30 запитів давав у селищну раду про надання публічної інформації щодо використання коштів нашої громади – скільки, на що і куди. Втім, на них усіх мені відповідали, що не можуть надати цю інформацію через неправильно складені запити, хоча їх складали професійні юристи. А потім мені знайомий з селищної ради сказав, що Левицький заборонив будь-кому надавати хоч якусь інформацію мені. Тоді я пішов до голови напряму, і він мені сказав, що незалежно від того, правильно складений запит чи ні, мені все одно ніякої інформації не нададуть. Хоча я вважаю, громада має право знати, на що витрачають їхні кошти. Але голова громади цю інформацію від мешканців приховує.

Зробити гімназію нерентабельною?

До речі, в селищній раді вже дали негласне розпорядження для гімназії не набирати першачків на наступний навчальний рік. Очевидно, це зроблено для того, щоб мати підстави закрити навчальний заклад через нерентабельність. Адже вже через півтора місяці у Верховній Раді мають прийняти черговий закон щодо освітньої реформи про те, що школи громад тепер будуть змушені самі себе утримувати.

-  Вони дуже поспішають, бо їм «горять» строки. Цікавість в тому, що наша громада з власного бюджету не виділяє кошти на гімназію, бо її утримання оплачує держава. Тепер же школи самі будуть займатися своїми коштами, а тому гімназія їм вже стане фінансово нецікавою, ось вони і спішать так її закрити, - пояснює АТОвець з Млинова Юрій КІРИСЬ. - Там у законі, грубо кажучи, виведена така собі формула – якщо клас набирає 14 учнів і більше, то він повністю рентабельний і сам себе окуповує. Саме тому їм не вигідно тепер набирати першачків. У Млинові вже навіть скликали робочу групу з спеціалістів і експертів, аби вивчити питання фінансів гімназії і зробити висновок, чи доцільно її закривати. Так от, за 10 днів роботи робоча група вирішила, що закривати гімназію немає потреби, бо вона себе окупить. Але нас знову вкотре ніхто у раді не почув і не хоче чути.

Попереду - масові звільнення

У зв’язку з відсутністю коштів у бюджеті громади, під час злиття двох навчальних закладів в один керівництво селища змушене буде звільнити багато вчителів. Селищний голова Дмитро Левицький ще раніше в коментарі журналістам підтвердив, що постраждають технічний персонал та керівний склад обох закладів. Хоча вчителям-пенсіонерам вже вказали на двері.

- Близько 30%  вчителів школи - люди пенсійного віку. Я сподіваюся, вони поступляться своїм місцем, аби нам не довелося скорочувати молодших вчителів, - зазначив голова ОТГ у коментарі для «Рівне вечірнє».

Хоча самі ж вчителі гімназії запевняють, що їх таки нахабно випроторюють за двері:

Світлана Павлівна

- Нам постійно кажуть, що ми повинні вже піти на заслужений відпочинок у досить грубій формі. Нам так прямо в очі і говорять – що ви усі будете звільнені, - бідкається вчителька Млинівської гімназії Світлана Павлівна.

Директорка гімназії Надія Руденко ледь стримує сльози:

- Відколи введено ЗНО, ми фактично завжди в ТОП-200 України! Я не уявляю, як тепер можна буде поєднати звичайну школу, у якої урок триває 45 хвилин, і нашу модульно-розвивальну систему, де уроки йдуть по 30 хвилин. Це – неможливо! Ми б хотіли, щоб нас нарешті почули, - наголошує Надія Руденко.

Надія Руденко

Тиск і погрози з боку голови ОТГ

На вчителів гімназії вже чиниться великий тиск і погрози з боку селищного голови. І не лише на вчителів - намагаються «закрити рота» і місцевим активістам та батькам. Зокрема, голова Спілки ветеранів АТО Млинівського району Юрій Кірись, який активно бореться проти закриття Млинівської гуманітарної гімназії, у розмові з журналістами «РівнеМедіа» заявив, що селищний голова розпочав війну з ним, намагаючись залякати, аби він відступив.

- Зараз йде політичний тиск на мене. В мене вдома раптом почалися обшуки по закону Савченко, бо я – АТОвець, шукаючи в мене зброю і гранати. Крім цього, на останній сесії селищної ради, яка відбулася 31 травня, я виступив перед депутатами і висловив своє незадоволення діями голови, який хоче закрити гімназію. Мовляв, не Ви її будували, не Вам її закривати. Я говорив культурно, без нецензурних слів, але можливо, трохи емоційно, бо я ж – жива людина. Після цього між депутатами і активістами почалася суперечка, і половина з них встала і пішла геть. Голова був змушений закрити сесію, а мене звинуватили у її зриві і порушенні громадського порядку. Через це на мене відкрили кримінальну справу, уявіть! Хоча я знаю, що наш голова громади дружить з заступником начальника ГУНП в Рівненській області Сергієм Волковим, який, як мені розповіли у поліції, дав команду, щоб мене будь-якою ціною «закрили». Як то кажуть, аби була людина, а стаття знайдеться. Крім цього, страждають і інші мої колеги-активісти, які не бояться висловлювати свій протест селищному голові, - заявив Юрій КІРИСЬ.

Виправдовування керівництва

Незважаючи на усе це, у Млинівській ОТГ в один голос говорять про те, що закриття гімназії – єдиний можливий спосіб виходу з скрутної фінансової ситуації:

- Найбільш безболісним процесом тут є об’єднання двох шкіл. Оптимізація буде за рахунок адміністративно-господарського апарату, де на керівному складі може бути близько 600 тисяч грн економії. Реально діти і вчителі нічого не втрачають. Вони просто переходять у інше новіше приміщення – і все, - виправдовується заступник Млинівського селищного голови Валерій ФЕХА.

Втім, 600 тисяч не покриває нееобхідних 6 мільйонів. Де і як збираються дістати решту потрібної суми - не кажуть.

Крім цього, через злиття двох навчальних закладів гімназія втратить свій статус гімназії з поглибленим вивченням іноземних мов. Адже обидві школи реорганізують у Млинівський ліцей, а це вже буде зовсім інший заклад, чого, власне, і найбільше побоюються батьки та учні гімназії, які не хочуть отримувати атестат іншого навчального закладу. Відповідний проект рішення вже зареєстрований на сайті Млинівської селищної ради.

Війна за гімназію

Відтак, нині у Млинові триває війна за гімназію. І незважаючи на те, що останній дзвоник вже пролунав, учні разом зі своїми батьками ледь не щодня приходять до школи, аби її не закрили. Бояться, що це може трапитись будь-якого дня.

До слова, Млинівська районна рада та Рівненська обласна рада також виступає проти закриття гімназії. Остання навіть зібрала спеціальну комісію через це питання. Втім, облрада не має компетенції керувати селищною громадою, вони можуть лише надавати рекомендації, відтак, надіслали в селищну раду Млинова лист з рекомендацією не закривати школу. Та чи почує принаймні їх селищний голова – питання риторичне.

Остаточна доля Млинівської гуманітарної гімназії має визначитися вже 25 червня на наступній сесії селищної ради. Втім, млинівчани сумніваються у совісному голосуванні депутатів, адже у селищного голови у раді – своя більшість, яка підтримує усі його ініціативи. А тому сподіваються на те, що у ситуацію втрутиться обласна влада та народні депутати. Тим не менш, обурена громада Млинова обіцяє йти до кінця. Вони погрожують вдатися і до більш радикальних кроків – перекриття доріг та навіть голодування.

Читайте також